Skip to main content

apa panggilan yang paling sesuai untuk aku?

Hello u olls,


mak catat sejarah x hupdate blog lama. sekarang tengah bersihkan sawang dan debu yang melekat kat blog. tebal dan banyak kot debu. ampun kan mak ye * hamboiihhh statement macam ada org dok tggu ko update kan*

minggu ni dah minggu 22 my pregnancy. cepat betul masa berlalu kan. sampai sekarang, aku still lagi x rasa baby kicking hanya boleh rasa very soft movement like bubbles dalam perut. memang kerap dan kadang-kadang x berenti. ia macam *bulb, bulb*. baby mommy ni x selesa ke apa. teringinnya nak rasa baby tendang tapi semua dok cakap nanti 6months and above, baby bukan setakat tendang, siap buat samersault and gangnam style lagi....hoho.

perut dah buncit. ayooo dulu seluar xleh kancing kan, sekarang zip pun langsung xleh. aku x tau berat aku sekarang, last timbang 39.5kg. harap-harapla berat x naik sangat sbb haritu dah kena warning ngan nurse sebab berat naik lebih 1kg dalam masa sebulan.

last timbang masa awal bulan 2 and next checkup 14/3. aku rasa berat naik kot....kehkeh. matila kena marah dengan nurse. sekarang aku rasa berat 40kg kot, ayoooo aku rasa dah x larat. patutla perempuan gemuk *no offense ya* maksudnya yang berbadan besar, gila-gila nak turunkan berat badan sampai sanggup buat apa saja dan makan apa saja.

aku yang berat 40 kg ni pun dah rasa x larat. maafla, berat x pernah naik since 10 years ago. so, aku xpernah rasa kenaikan berat badan. memang aku bersykur ngan berat aku sbb makan apa saja pun dok macam tu jee. 

one more, aku punya punggung dan breats rasa besar gila.....kekeke. malu mak nok

tapi masalah utama sekarang, aku kompius, sampi sekarang aku x tau nak bahasakan apa kat anak aku. almaklumlah, anak pertama, semua pun kompius. korang rasa mana yang lebih elok mummy ke, ibu ke, ummi ke, bonda ke. cuba vote mana yang paling kewl....kehkeh. mak je, ayah x yah sebab nanti pandai-pandai la aku padankan. 

apa yang paling sesuai bagi aku, cer korang komen...:)

22 weeks, pic panas lagi baru, 2 hari lepas

kalau depan x nampak sangat kan, kalau tepi, nampak kan perut mak buncit dan punggung makin melebar (-___-)



Comments

ddJaafar said…
panggil mek.
boleh?hihihih
Shida Idris said…
hahaha, pun boleh

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…