Skip to main content

life is tough

Assalamualaikum  u olls,

aku nak bagitau satu berita sedih, sangat sedih yang membuatkan hati aku tak tenteram, tidur tak lena, mandi tetap basah dan makan tetap makan....aku akan kembali kerja isnin ni..huwaarrgghhhh. im gonna miss my baby sooo much and im gonna worry all about him. anak aku akan dijaga hubby for time being since dia meniaga malam sekarang tapii tapiii tak sukaaa.....

dulu, masa berpantang i was pampered sooo much by my mama. semua dia buat, lampin, barut anak yang kena poop dia basuh, makan aku semua dia jagalah. in fact setiap malam mama aku tidur sekali ngan aku sebab takut anak aku buat hal.

sampai kl, everything aku kena buat sendiri, husband ada tapi ko taulah lelaki kan. dia bukan fikir macam kita fikir, kerja nak kena suruh dulu, mana reti kalau tengok kain melambak, terus basuh tanpa disuruh. kadang-kadang pulak aku kesian, tengok dia letih so aku buatlah sendirii.

sekarang ni oklah lagi sebab tak start keje lagi, lepas ni tak taulah. yang paling risau, kalau anak tak nak tidur, semalam dari kul 8 malam sampai kul 6 pagi dia tak tidur, mata luas dan asyik nak susu. 6 lebih baru aku tidur, kalau aku kena kerja keesokan hari, kompem bad mood aku esok. hailaa anak.

hadif dah makin besar, minggu depan dia punya second jab. tak sabar nak timbang berat anak dan ukur ketinggian dia. 


after 2 months di rumah

going back to kl...huhu

ni second day die kat kl, healthu n happy
sekarang dia dah pandai fokus...sukaaa tengok dia gelak dan senyum
masa kat kelantan, aku selalu risau and pk kalau anak sakit, demam n etc sebab yelah  first time jadi mak orang tak tau nak buat. so selalu berdoa semoga dia sentiasa sihat, sekali hari ketiga di kl, badan dia panas.
mula-mula pagi pukul 5, dia menangis nak menyusu, sekali dia menggigil satu badan. punyalah risau. esoknya badan dia panas, bawak g klinik telan paracetamol sekali, esok terus ok. tapi hari tu langsung tak nak tidur...huhu
sukaa tengok anak tidur...tenang jee

  ni anak adik aku, nak update jugak
dia dah 6.2 kg, aktif, gelak kemain kalau agah dia..hehe

xder ke orang nak jemput we olls open house...hahaha. kbyee

Comments

ddJaafar said…
hahaha.kena blajar shida.baru la rock!

hahah..
cik hani said…
comelnya baby..

doakan cik hani dapat baby cepat jugak!
Shida Idris said…
dd - kann...risau la kita anak panas sikit pun risau...hikhik. tapi shida skrg banyak membaca la dalam internet, senang kan

cik hani - insyaAllah, hani dah berapa lama kahwin. usaha tangga kejayaan, caiyok :)
cpt kan dah abes pantang. shida pasni antar nursery ke cmne?
Shida Idris said…
rina - kannn, kan best kalau cuti 3 bulan. buat ms skrg, husband jaga dulu

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…