Skip to main content

hormati masa orang bekerja atau dengan bahasa mudah, tiada sense ka?

assalamualaikum semua dan semalamat malam u olls

aku ni kadang-kadang malas betul nak update, bukan xder idea tapi malas nak tulis (macam kan ada orang baca sangat ye dop). okeh, harini aku nak citer pasal satu benda ni yang dah lama aku peratikan. 

aku suka perati orang, serius kalau kat opis aku akan tau samada orang tu pakai baju/kasut/handbag baru atau x (eleh x nak mengaku yang dia tu kepoh padahal...haha)

korang mesti x paham tajuk di atas kan. sebenarnya macam ni, kalau korang merayap kat shopping mall, aku bagi contoh shopping mall dulu sebab senang nak paham. shopping mall tutup pukul 10 kan, so katakan masa tu dalam 9.30pm, anda tiba-tiba berasa lapar dan pegila makan kat kenny rogers. anda rasa diorang amik x order anda? 

ambil memang ambiillll tapi dalam hati menyumpah-nyumpah. yelah sebab diorang dahla penat, x sabar nak balik, lepas tu sebelum balik mesti nak kemaskan dapur dulu, bukan boleh terus balik je. sebab inilah berlakunya menyalut tepung di tapak kasut, meludah dalam makanan. 

xpercaya, aku ada raaamai kawan yang dulunya pernah kerja fast food and diorang bagitau time kalau dah menyimpan tapi masa tua adala customer gatal datang order makanan, kompem diorang buat dajal (xsemualah) termasuk pengurus pun join sekaki....

sebab tu kalau aku pegi mall, lepas tu x ingat nak makan and tengok time dah nak tutup, kompem aku akan makan kat kedai-kedai kat luar yang memang kompem bukak sampai pagi like mamak. satunya aku x nak ambil risiko makan ayam ludahan tapi sebab yang paling utama, aku kesian. ingat diorang x penat ke, dsri 10 pagi kerja sampai 10 malam. 


lepas tu cantiikk time nak balik, korang datang buat hal. memanglah korang boleh cakap im ur customer n bla, bla, bla tapi korang pun kena ada sensela. ala, macam koranglah time nak balik kul 5 tiba-tiba bos buat me3ting mulalah muncung panjang sedepa. macam kan korang tu nak beli satu kedai, esok2 pun boleh datang lagi.

macam jugak kalau korang tengah pilih baju ke handbag ke atau apa saja, gate kat luar dah tutup dah ni tapi korang boleh buat muka toya pilih baju like anak raja. orang luar x dibenarkan masuk dah tapi korang pilih bukan mainn lama dan alih-alih x beli. 

aku kalau dapat customer ni memang pantas aku maki, apa kisah kan. lainla ko sanggup bayar gaji kitaorang RM50 untuk setengah jam ke apa ke. so untuk semua ni adalah peringatan x kiralah korang pegi mana-mana tempat especially like shopping mall la yang memang bukak dari 10 pagi hingga 10 malam


so, tolong ada sense sikit yang kalau nak beli sesuatu, jangan terlajak sampai diorang kena tutup lambat hanya sebab korang. dan dalam masa yang sama pulak, anda macam nak main-main. kalau kat kedai makanan, kalau nak tutup boleh nak beli tapi take away ke. kalau kedai baju, kalau masih lagi nak pk, datang balik....FAHAM ye perempuan-perempuan semua


Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …