Skip to main content

hormati masa orang bekerja atau dengan bahasa mudah, tiada sense ka?

assalamualaikum semua dan semalamat malam u olls

aku ni kadang-kadang malas betul nak update, bukan xder idea tapi malas nak tulis (macam kan ada orang baca sangat ye dop). okeh, harini aku nak citer pasal satu benda ni yang dah lama aku peratikan. 

aku suka perati orang, serius kalau kat opis aku akan tau samada orang tu pakai baju/kasut/handbag baru atau x (eleh x nak mengaku yang dia tu kepoh padahal...haha)

korang mesti x paham tajuk di atas kan. sebenarnya macam ni, kalau korang merayap kat shopping mall, aku bagi contoh shopping mall dulu sebab senang nak paham. shopping mall tutup pukul 10 kan, so katakan masa tu dalam 9.30pm, anda tiba-tiba berasa lapar dan pegila makan kat kenny rogers. anda rasa diorang amik x order anda? 

ambil memang ambiillll tapi dalam hati menyumpah-nyumpah. yelah sebab diorang dahla penat, x sabar nak balik, lepas tu sebelum balik mesti nak kemaskan dapur dulu, bukan boleh terus balik je. sebab inilah berlakunya menyalut tepung di tapak kasut, meludah dalam makanan. 

xpercaya, aku ada raaamai kawan yang dulunya pernah kerja fast food and diorang bagitau time kalau dah menyimpan tapi masa tua adala customer gatal datang order makanan, kompem diorang buat dajal (xsemualah) termasuk pengurus pun join sekaki....

sebab tu kalau aku pegi mall, lepas tu x ingat nak makan and tengok time dah nak tutup, kompem aku akan makan kat kedai-kedai kat luar yang memang kompem bukak sampai pagi like mamak. satunya aku x nak ambil risiko makan ayam ludahan tapi sebab yang paling utama, aku kesian. ingat diorang x penat ke, dsri 10 pagi kerja sampai 10 malam. 


lepas tu cantiikk time nak balik, korang datang buat hal. memanglah korang boleh cakap im ur customer n bla, bla, bla tapi korang pun kena ada sensela. ala, macam koranglah time nak balik kul 5 tiba-tiba bos buat me3ting mulalah muncung panjang sedepa. macam kan korang tu nak beli satu kedai, esok2 pun boleh datang lagi.

macam jugak kalau korang tengah pilih baju ke handbag ke atau apa saja, gate kat luar dah tutup dah ni tapi korang boleh buat muka toya pilih baju like anak raja. orang luar x dibenarkan masuk dah tapi korang pilih bukan mainn lama dan alih-alih x beli. 

aku kalau dapat customer ni memang pantas aku maki, apa kisah kan. lainla ko sanggup bayar gaji kitaorang RM50 untuk setengah jam ke apa ke. so untuk semua ni adalah peringatan x kiralah korang pegi mana-mana tempat especially like shopping mall la yang memang bukak dari 10 pagi hingga 10 malam


so, tolong ada sense sikit yang kalau nak beli sesuatu, jangan terlajak sampai diorang kena tutup lambat hanya sebab korang. dan dalam masa yang sama pulak, anda macam nak main-main. kalau kat kedai makanan, kalau nak tutup boleh nak beli tapi take away ke. kalau kedai baju, kalau masih lagi nak pk, datang balik....FAHAM ye perempuan-perempuan semua


Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…