Wednesday, December 28, 2011

hormati masa orang bekerja atau dengan bahasa mudah, tiada sense ka?

assalamualaikum semua dan semalamat malam u olls

aku ni kadang-kadang malas betul nak update, bukan xder idea tapi malas nak tulis (macam kan ada orang baca sangat ye dop). okeh, harini aku nak citer pasal satu benda ni yang dah lama aku peratikan. 

aku suka perati orang, serius kalau kat opis aku akan tau samada orang tu pakai baju/kasut/handbag baru atau x (eleh x nak mengaku yang dia tu kepoh padahal...haha)

korang mesti x paham tajuk di atas kan. sebenarnya macam ni, kalau korang merayap kat shopping mall, aku bagi contoh shopping mall dulu sebab senang nak paham. shopping mall tutup pukul 10 kan, so katakan masa tu dalam 9.30pm, anda tiba-tiba berasa lapar dan pegila makan kat kenny rogers. anda rasa diorang amik x order anda? 

ambil memang ambiillll tapi dalam hati menyumpah-nyumpah. yelah sebab diorang dahla penat, x sabar nak balik, lepas tu sebelum balik mesti nak kemaskan dapur dulu, bukan boleh terus balik je. sebab inilah berlakunya menyalut tepung di tapak kasut, meludah dalam makanan. 

xpercaya, aku ada raaamai kawan yang dulunya pernah kerja fast food and diorang bagitau time kalau dah menyimpan tapi masa tua adala customer gatal datang order makanan, kompem diorang buat dajal (xsemualah) termasuk pengurus pun join sekaki....

sebab tu kalau aku pegi mall, lepas tu x ingat nak makan and tengok time dah nak tutup, kompem aku akan makan kat kedai-kedai kat luar yang memang kompem bukak sampai pagi like mamak. satunya aku x nak ambil risiko makan ayam ludahan tapi sebab yang paling utama, aku kesian. ingat diorang x penat ke, dsri 10 pagi kerja sampai 10 malam. 


lepas tu cantiikk time nak balik, korang datang buat hal. memanglah korang boleh cakap im ur customer n bla, bla, bla tapi korang pun kena ada sensela. ala, macam koranglah time nak balik kul 5 tiba-tiba bos buat me3ting mulalah muncung panjang sedepa. macam kan korang tu nak beli satu kedai, esok2 pun boleh datang lagi.

macam jugak kalau korang tengah pilih baju ke handbag ke atau apa saja, gate kat luar dah tutup dah ni tapi korang boleh buat muka toya pilih baju like anak raja. orang luar x dibenarkan masuk dah tapi korang pilih bukan mainn lama dan alih-alih x beli. 

aku kalau dapat customer ni memang pantas aku maki, apa kisah kan. lainla ko sanggup bayar gaji kitaorang RM50 untuk setengah jam ke apa ke. so untuk semua ni adalah peringatan x kiralah korang pegi mana-mana tempat especially like shopping mall la yang memang bukak dari 10 pagi hingga 10 malam


so, tolong ada sense sikit yang kalau nak beli sesuatu, jangan terlajak sampai diorang kena tutup lambat hanya sebab korang. dan dalam masa yang sama pulak, anda macam nak main-main. kalau kat kedai makanan, kalau nak tutup boleh nak beli tapi take away ke. kalau kedai baju, kalau masih lagi nak pk, datang balik....FAHAM ye perempuan-perempuan semua


No comments: