Wednesday, February 8, 2012

aku dan makan atau makanan

assalamualaikum dan selamat pagi semua

esok aku akan balik kampung. wuuhuuu teruja gila. yelah, saper x seronok kan, balik kampung. jumpa mama ngan abah, jumpa mak (nenek) dan ayah(datuk), jumpa sedara mara dan paling teruja sekali. nak jumpa anak sedara. nama dia adam harith. siap ko adam, jumpa aku kenyet2 budak kecik ni, hehe. ni pertama kali jumpa tau. 

nampak sangat xder idea kan, so nak citer pasal diri sendiri. nyampah kan. tapi sebab ni blog aku, mestilah citer pasal diri sendiri kan, kalau citer pasal orang lain, itu mengumpat namanya...haha. ok x lawak. banyak benda pasal makan dan makanan ni yang boleh aku citer so supaya pembaca (kalau adala) tau serba sedikit tentang aku. cewaahhh, bajet retis (-___-)


1) aku makan apa saja asalkan halal. xder dalam kamus aku, ini x makan, ini allergy, ini x boleh, itu x pernah rasa. 

2)  tekak aku tekak 1 malaysia. eh bukan tekak dunia kot. aku boleh makan kedai cina (asalkan guarantee halal, tukang masak islam), aku boleh makan kat mamak, aku boleh makan restoran mewah (like chili's tapi status halal atau haram sila rujuk pakar agama okeh). aku ada ramai kawan yang hanya boleh makan di kedai MELAYU saja. ini x tipu ye kalau aku citer yang aku suka makan nasi daun pisang, semua melopong x tau sebab x pernah masuk kedai india.

ini nasi daun pisang jika ada yang xkenal
favorite spot aku nirwana maju, bangsar

3) aku makan apa saja TAPPPPPPIIIIII (panjang tapinya kan) aku hanya makan makanan yang sedap.
maksudnya kalau makanan tu x sedap, aku akan stop makan walau pun mahal dan perut aku tengah lapar 

asam laksa little penang

4) aku seorang yang sangat simple dalam pemakanan. serius x tipu. korang xperlu nak cipta satu hidangan yang pelik atau x perlu ada banyak course like appetizer, main course, dessert bagai sebab aku suka 1 lauk, 1 sayur, 1 kuah. cukup.

5) makanan kegemaran aku semua makanan yang murah. like ikan kembung goreng, sambal ikan bilis, ikan tongkol masak merah. senangkan nak jaga aku, kehkeh

tako tau

char kuey teow kerinchi

6) aku x kuat makan. aku makan apabila lapar saja. cuma kadang-kadang time aku rasa nak kunyah2 then baru aku beli jajan atau kudap-kudap. kalau x, cukup dengan dinner atau luch saja.

7) aku x bersungguh bab makan. korang ada x kawan yang apabila berjalan saja dengan dia,dia tau kat mana port yang terbaik untuk makan. contoh kalau kat tempat aku pantai dalam portnya adalah ayam golek 5 bintang (dah bertahun dok sini tak try lagi makan). sana sini orang datang nak try, bukan dekat2 semuanya jauh-jauh ada yang dari shah alam, bangi dll. semua pakat nak try

nasi pagi kak wok

ikan tongkol, gulpp sedap

8) aku suka buah. semua buah aku suka tapi aku x suka sangat ciku.

9) aku suka makan makanan yang dimasak di rumah walau hanya ayam goreng dan sayur campur berbanding makan di luar walau hidangan mewah dan sedap.

10) TAPI aku ada tabiat makan yang sangat buruk. aku selalu x abiskan makanan. bukan selalu tapi setiap kali aku makan. x tau kenapa benda ni macam habit. dah cuba sedaya upaya nak kikis like makan time betul-betul lapar pun x jalan, ambil nasi dalam kuantiti yang sangat sedikt pun tetap x jalan. memang benci betul dengan habit ni. jangan tiru aku dan doakan aku berubah
.
aku rasa aku kena dihantar ke ethopia baru aku hargai makanan kot (-___-)

No comments: