Skip to main content

aku dan makan atau makanan

assalamualaikum dan selamat pagi semua

esok aku akan balik kampung. wuuhuuu teruja gila. yelah, saper x seronok kan, balik kampung. jumpa mama ngan abah, jumpa mak (nenek) dan ayah(datuk), jumpa sedara mara dan paling teruja sekali. nak jumpa anak sedara. nama dia adam harith. siap ko adam, jumpa aku kenyet2 budak kecik ni, hehe. ni pertama kali jumpa tau. 

nampak sangat xder idea kan, so nak citer pasal diri sendiri. nyampah kan. tapi sebab ni blog aku, mestilah citer pasal diri sendiri kan, kalau citer pasal orang lain, itu mengumpat namanya...haha. ok x lawak. banyak benda pasal makan dan makanan ni yang boleh aku citer so supaya pembaca (kalau adala) tau serba sedikit tentang aku. cewaahhh, bajet retis (-___-)


1) aku makan apa saja asalkan halal. xder dalam kamus aku, ini x makan, ini allergy, ini x boleh, itu x pernah rasa. 

2)  tekak aku tekak 1 malaysia. eh bukan tekak dunia kot. aku boleh makan kedai cina (asalkan guarantee halal, tukang masak islam), aku boleh makan kat mamak, aku boleh makan restoran mewah (like chili's tapi status halal atau haram sila rujuk pakar agama okeh). aku ada ramai kawan yang hanya boleh makan di kedai MELAYU saja. ini x tipu ye kalau aku citer yang aku suka makan nasi daun pisang, semua melopong x tau sebab x pernah masuk kedai india.

ini nasi daun pisang jika ada yang xkenal
favorite spot aku nirwana maju, bangsar

3) aku makan apa saja TAPPPPPPIIIIII (panjang tapinya kan) aku hanya makan makanan yang sedap.
maksudnya kalau makanan tu x sedap, aku akan stop makan walau pun mahal dan perut aku tengah lapar 

asam laksa little penang

4) aku seorang yang sangat simple dalam pemakanan. serius x tipu. korang xperlu nak cipta satu hidangan yang pelik atau x perlu ada banyak course like appetizer, main course, dessert bagai sebab aku suka 1 lauk, 1 sayur, 1 kuah. cukup.

5) makanan kegemaran aku semua makanan yang murah. like ikan kembung goreng, sambal ikan bilis, ikan tongkol masak merah. senangkan nak jaga aku, kehkeh

tako tau

char kuey teow kerinchi

6) aku x kuat makan. aku makan apabila lapar saja. cuma kadang-kadang time aku rasa nak kunyah2 then baru aku beli jajan atau kudap-kudap. kalau x, cukup dengan dinner atau luch saja.

7) aku x bersungguh bab makan. korang ada x kawan yang apabila berjalan saja dengan dia,dia tau kat mana port yang terbaik untuk makan. contoh kalau kat tempat aku pantai dalam portnya adalah ayam golek 5 bintang (dah bertahun dok sini tak try lagi makan). sana sini orang datang nak try, bukan dekat2 semuanya jauh-jauh ada yang dari shah alam, bangi dll. semua pakat nak try

nasi pagi kak wok

ikan tongkol, gulpp sedap

8) aku suka buah. semua buah aku suka tapi aku x suka sangat ciku.

9) aku suka makan makanan yang dimasak di rumah walau hanya ayam goreng dan sayur campur berbanding makan di luar walau hidangan mewah dan sedap.

10) TAPI aku ada tabiat makan yang sangat buruk. aku selalu x abiskan makanan. bukan selalu tapi setiap kali aku makan. x tau kenapa benda ni macam habit. dah cuba sedaya upaya nak kikis like makan time betul-betul lapar pun x jalan, ambil nasi dalam kuantiti yang sangat sedikt pun tetap x jalan. memang benci betul dengan habit ni. jangan tiru aku dan doakan aku berubah
.
aku rasa aku kena dihantar ke ethopia baru aku hargai makanan kot (-___-)

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…