Sunday, February 26, 2012

MOVIE TIME :this means war & men on a ledge

selamat malam semua.

kita lupakan kejap pasal kahwin okeh sebab aku dah naik pening. soo many things to do and  aku rasa macam x buat apa- apa lagi. but yeah, x nak pening-pening kepala, kita relax sudehh....haha

okeh, this week i was sooo happy coz i watched 2 good movies. banyak je movie yang aku dah tengok tapi aku review yang bagus jelah (in my opinionla).


dahle hensem, tough, cool, macho. haih, geram betul

alolo, lempang nak yang  kiri tuh. kanan pun ok


1) this means war - comedy, romantic and love
mula-mula aku nak review tentang THIS MEANS WAR. baru je tengok tadi. movie ni keluar hari khamis, aku tengok hari jumaat . tengok pada pelakon memang aku rasa nak tengok citer ni. 2 hero satu heroin. cayalah. dia bukan ala-ala cerita hindustan yang berebut perempuan lepas tu sanggup ketepikan perasaan semata-mata nak jaga hati kawan. big NO ye.

pelakonnya cris pine (sangat hensem ye), tom hardy (aku start kenal masa tengok cerita "lupa nama" yang dia jadi boxer, he's sooo tough) and the heroine is reese witherspoon. she's so adorable n cute.

cerita ni sangat lawak ye. sepanjang cerita aku asyik gelak je, bukan aku saja, satu panggung okeh. dia mengisahkan 2 orang spy yang hensem lagi tough berebut seorang perempuan, the heroin. mereka mula-mula nak memenangi hati perempuan secara adil tapi lama-lama ianya jadi semakin kelam kabut.

adegan demi adegan memang penuh kelucuan dan sangat tidak memboringkan. aku rasa nak tengok sekali lagi sebab sangat entertaining. pelbagai helah dan cara diorang buat untuk berebut hati perempuan ni. mereka gunakan segala skil, peralatan, pasukan dalam agen untuk memikat heroine.

aku x nak cakap banyak sebab ianya memang best dan berbaloi. and the last one, saper yang akan dipilih. ni kena tengok sendiri okeh.

ni lah dia sam berdiri di tingkat 21. semua orang ingat dia nak bunuh diri

sebagai permintaah terakhir, dia nak bercakap dengan perempuan tu (dia pun polis dalam cerita ni)

sam brother and gf

pemilik berlian yang kononnya mendakwa sam mencuri berlian tersebut

2) man on a ledge - action, revenge and crime

second movie aku nak review ialah citer ni. dah lama citer ni keluar but hari tu aku saja-saja nak tengok movie. so, belila cerita ni without knowing citer dia apa dan bagaimana. memang x tau apa-apa. tapi at the end, keluar dengan puas hati.

aku seorang penggemar cerita serius. mungkin sebab aku pun serius orangnya....haha. aku x suka komedi bodoh macam adnan sempit (no offense) ya pada peminat adnan sempit but serius aku x paham apa yang best pada adnan sempit. so, tengok movie ni buat aku terpk jalan cerita macam ni yang sepatutnya dibuat. bukan macam azura, jalan cerita yang sangattttttt lemah (aku kemainla nak support malay film but at the end, hampeh)

cerita dia macam ni hero sam worthington (aku x kenal sangat hero ni, mungkin sebab agak tua...kehkeh). dia seorang polis dan dijatuhkan hukuman penjara 25 tahun kerana mencuri berlian (berlian tu sangat besar ye, aku lupa berapa berat).

sebenarnya, dia x curi pun tapi itu adalah komplot yang dibuat oleh pemilik berlian disebabkan dia mempunya masalah kewangan yang teruk. pemilik tersebut bersubahat dengan 2 orang rakan sam supaya dia mendapat insurans yang tinggi.

2 tahun sam tinggal di penjara (tapi jangan ingat dia senyap je ye). dia membuat plan yang mana sangat genius. nak tau, dia keluar dari penjara dengan alasan untuk menghadiri pengkebumian ayahnya. selepas berjaya keluar, dia melarikan diri dan pergi ke sebuah hotel. kenapa dia pergi ke hotel tersebut dan memilih tingkat 21 semuanya dah dirancang.

apabila sampai je ke bilik, sam makan dan terus keluar dari tingkap seolah-olah cuba membunuh diri. padahal dia nak tarik perhatian orang ramai dan polis kerana di sebelah bangunan hotel tersebut,  adiknya dan gf adiknya tengah menjalankan misi untuk mencuri berlian tersebut.

korang kena tengok sendiri. ada scene yang sam terjun dari bangunan ke bawah (jatuh atas pelampung yang ada dah disediakan) ini macam x logik sikit. dan akhirnya sam berjaya membersihkan namanya dan dibebaskan.



3 comments:

ieskhamid said...

cm best jer 2 cite nie... nk tgk lh kalu free nanti... tp kn shida iesk br tgk adnan sempit 2 td... hehehe... sgt kelakar... shida mesti lom tgk kn...

shidaidris said...

tengokla iskerk, dua 2 citer best. adnan sempit, tengoklah...haha

zUraiDa aWaNg mat said...

saLAM...

sam worthington tu hero movie AVaTAr and TERMINATOr SaLVATION..dia berlakon cter best2 jer..

ok...thanks...