Skip to main content

MOVIE TIME :this means war & men on a ledge

selamat malam semua.

kita lupakan kejap pasal kahwin okeh sebab aku dah naik pening. soo many things to do and  aku rasa macam x buat apa- apa lagi. but yeah, x nak pening-pening kepala, kita relax sudehh....haha

okeh, this week i was sooo happy coz i watched 2 good movies. banyak je movie yang aku dah tengok tapi aku review yang bagus jelah (in my opinionla).


dahle hensem, tough, cool, macho. haih, geram betul

alolo, lempang nak yang  kiri tuh. kanan pun ok


1) this means war - comedy, romantic and love
mula-mula aku nak review tentang THIS MEANS WAR. baru je tengok tadi. movie ni keluar hari khamis, aku tengok hari jumaat . tengok pada pelakon memang aku rasa nak tengok citer ni. 2 hero satu heroin. cayalah. dia bukan ala-ala cerita hindustan yang berebut perempuan lepas tu sanggup ketepikan perasaan semata-mata nak jaga hati kawan. big NO ye.

pelakonnya cris pine (sangat hensem ye), tom hardy (aku start kenal masa tengok cerita "lupa nama" yang dia jadi boxer, he's sooo tough) and the heroine is reese witherspoon. she's so adorable n cute.

cerita ni sangat lawak ye. sepanjang cerita aku asyik gelak je, bukan aku saja, satu panggung okeh. dia mengisahkan 2 orang spy yang hensem lagi tough berebut seorang perempuan, the heroin. mereka mula-mula nak memenangi hati perempuan secara adil tapi lama-lama ianya jadi semakin kelam kabut.

adegan demi adegan memang penuh kelucuan dan sangat tidak memboringkan. aku rasa nak tengok sekali lagi sebab sangat entertaining. pelbagai helah dan cara diorang buat untuk berebut hati perempuan ni. mereka gunakan segala skil, peralatan, pasukan dalam agen untuk memikat heroine.

aku x nak cakap banyak sebab ianya memang best dan berbaloi. and the last one, saper yang akan dipilih. ni kena tengok sendiri okeh.

ni lah dia sam berdiri di tingkat 21. semua orang ingat dia nak bunuh diri

sebagai permintaah terakhir, dia nak bercakap dengan perempuan tu (dia pun polis dalam cerita ni)

sam brother and gf

pemilik berlian yang kononnya mendakwa sam mencuri berlian tersebut

2) man on a ledge - action, revenge and crime

second movie aku nak review ialah citer ni. dah lama citer ni keluar but hari tu aku saja-saja nak tengok movie. so, belila cerita ni without knowing citer dia apa dan bagaimana. memang x tau apa-apa. tapi at the end, keluar dengan puas hati.

aku seorang penggemar cerita serius. mungkin sebab aku pun serius orangnya....haha. aku x suka komedi bodoh macam adnan sempit (no offense) ya pada peminat adnan sempit but serius aku x paham apa yang best pada adnan sempit. so, tengok movie ni buat aku terpk jalan cerita macam ni yang sepatutnya dibuat. bukan macam azura, jalan cerita yang sangattttttt lemah (aku kemainla nak support malay film but at the end, hampeh)

cerita dia macam ni hero sam worthington (aku x kenal sangat hero ni, mungkin sebab agak tua...kehkeh). dia seorang polis dan dijatuhkan hukuman penjara 25 tahun kerana mencuri berlian (berlian tu sangat besar ye, aku lupa berapa berat).

sebenarnya, dia x curi pun tapi itu adalah komplot yang dibuat oleh pemilik berlian disebabkan dia mempunya masalah kewangan yang teruk. pemilik tersebut bersubahat dengan 2 orang rakan sam supaya dia mendapat insurans yang tinggi.

2 tahun sam tinggal di penjara (tapi jangan ingat dia senyap je ye). dia membuat plan yang mana sangat genius. nak tau, dia keluar dari penjara dengan alasan untuk menghadiri pengkebumian ayahnya. selepas berjaya keluar, dia melarikan diri dan pergi ke sebuah hotel. kenapa dia pergi ke hotel tersebut dan memilih tingkat 21 semuanya dah dirancang.

apabila sampai je ke bilik, sam makan dan terus keluar dari tingkap seolah-olah cuba membunuh diri. padahal dia nak tarik perhatian orang ramai dan polis kerana di sebelah bangunan hotel tersebut,  adiknya dan gf adiknya tengah menjalankan misi untuk mencuri berlian tersebut.

korang kena tengok sendiri. ada scene yang sam terjun dari bangunan ke bawah (jatuh atas pelampung yang ada dah disediakan) ini macam x logik sikit. dan akhirnya sam berjaya membersihkan namanya dan dibebaskan.



Comments

ieskhamid said…
cm best jer 2 cite nie... nk tgk lh kalu free nanti... tp kn shida iesk br tgk adnan sempit 2 td... hehehe... sgt kelakar... shida mesti lom tgk kn...
shidaidris said…
tengokla iskerk, dua 2 citer best. adnan sempit, tengoklah...haha
saLAM...

sam worthington tu hero movie AVaTAr and TERMINATOr SaLVATION..dia berlakon cter best2 jer..

ok...thanks...

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…