Wednesday, February 1, 2012

tamparan hebat

selamat pagi semua. yeay, harini kita dah masuk bulan dua, bulan yang sangat dinantikan oleh aku...hehe. ada sesuatu yang akan terjadi, nati aku update story yee.

well, pernah x korang rasa bosan yang amat. rasa sangat demotivated lebih-lebih lagi untuk bekerja. yess, this is what im feeling now. bulan ni sangat teruk sebab aku rasa sangat malas nak kerja. rasa nak berenti kerja tapi sebab aku masih normal lagi, yelah kalau berenti sapa nak bayarkan kereta dan rumah. ye dop?

nak mintak ngan mama ngan abah, amboiih aku bukan budak-budak, dah kategori mak budak dah. aku selalu pk macam ni, kan best kalau aku dapat buat benda yang aku suka. susah dulu pun xper tapi hati gembura. contoh macam sekarang, berenti kerja dan jadi full time berniaga.

tapi sebenarnya pemikiran aku silap. nak tau kenapa? sebab masa bekerja ni pun aku xleh bagi yang terbaik, sapa boleh janji yang aku akan bagi yang terbaik masa berniaga? aku ada terbaca blog ni, serius blog ni memang bagus. hamka keretamayat yang suggest dan aku memang suka blog yang macam ni. yang banyak tips berguna untuk perniagaan.

salah satu article dia bagitau macam mana seorang pelayan boleh jadi CEO. nampak macam mustahil dan ala-ala fairytale kan. tapi x mustahil sekiranya anda x putus asa dan cuba bagi yang terbaik. contohnya walau anda kerja pelayan tapi masa kerja pelayan tu anda buat kerja betul-betul. basuh pinggan/cawan betul2, serve orang betul2 dan buat kerja sebaik mungkin.

apa yang ada dalm otak aku sebelum ni memang totally different. sekarang aku sedar, masa jadi pekerja pun aku xboleh jadi pekerja baik, how im gonna be a good businesswomen.


PANGGG, tamparan sedas di pipi kiri






PANG, tamparan sedas lagi di pipi kanan


memang betullah apa yang en sj bagitau. terlalu banyak benda yang aku kena improve. aku sekarang dah la malas, lambat bertindak, suka berkhayal dan ego. so sekarang aku nak berubah secara drastik, bukan sikit-sikit sebab aku nak cepat berubah.

apa yang aku impikan aku nak buat secepat mungkin dan dalam masa yang sama aku nak jadi pekerja terbaik walau mungkin aku akan berenti satu hari nanti tapi tetap aku nak jadi yang terbaik sebelum aku pergi. supaya nanti aku boleh jadi peniaga yang TERBAIK jugak.

yang paham kehendak pelanggan, yang tau macam mana nak ambil hati pelanggan, yang mesra dengan pelanggan, yang boleh bagi lebih dari pelanggan nak. kalau aku boleh praktikkan sekarang, benda-benda tu semua sangat berguna untuk aku sebagai businesswomen.

terima kasih EN SHAHABUDEN JALIL



3 comments:

Shahabudeen Jalil said...

Terima kasih. Harap-harap saya tak dapat dosa menampar. hehe.

Shahabudeen Jalil said...

salam saudari, saya ada tulis sket psl entry saudari dan dah amik gambar satu dari blog saudari. harap dibenarkan. terima kasih. SJ

shidathegreat said...

SALAM EN SJ

omg u read my blog. malu gile kot. saya banyak merapu je dalam blog ni. sila2 saya x marah tapi saya malu...

terima kasih atas semua nasihat encik ye.