Skip to main content

WEDDING STORIES 11: lace, flower, pearl, beads n yadda yadda

hi uolls semua, happy weekend. buat apa weekend nieh? tidur, kerja, makan atau jalan-jalan. nak buat apa pun kena pakai duit kan so, selagi ada duit buatlah apa yang korang suka.

btw, dah tengok cerita battleship belum. i olls dah tengok, go and watch, its worth it :)

okeh, nak smbung cerita pasal kahwin. selagi aku x kahwin, korang bacalah aku merepek pasal kahwin. kalau korang rasa muak, nak muntah, sila tekan butang pangkah je. biasalah b2b especially perempuan ni memang suka kepoh-kepoh. semua nak cerita kan.

okeh, untuk baju akad aku memang langsung x ada beads ke apa ke sebab dah heavy lace kan. veil pun lace sama dengan baju sebab aku buat veil panjang sampai ke kaki. feeling princess katanya.

manakala untuk baju bersanding,aku buat sama jugak iaitu baju kurung moden. cuma kain tingkat-tingkat. feeling retis katanya. cumanya baju tu akan plain. so untuk baju aku nak tambah bunga-bunga besar dan untuk kain di sekeliling aku nak tambah manik. pengsan la mama aku nanti nak buat

dan last sekali untuk baju bertandang, aku buat baju design ala-ala peplum. mula-mula ingat nak buat design mermaid tapi takut macam over sangat since bertandang majlis aku kecil-kecilan sajooo. cumanya aku nak tambah lace n pearl kat baju dan jugak tudung. ni pun mama aku yang jahit.

bertuah punya anak kan, suruh mama jahit kan since bajet x cukup nak anta tailor kompem caj mahal sooo anta kat mama sendiri...haha

cantik kan bunga itteww

saya suka pearl itteww

ni pun saya suka

lace and pearl, sangat omeyy
sebab aku punya upah jahit dah mahal jadinya aku pun malas nak buat-buat sarat dengan manik. tapi x naklah kosong je kan, tambah la sikit sebanyak. sebab memang ianya memang mencantikkan baju kan especially kalau baju kosong je dan x der corak. lagi meletop


Comments

Amy said…
nak cari lace kt lengan mcm last pic tu jugaaaaakkk!!! huaaaa..
shidaidris said…
awk nak cari lace tu ke? adala lat jakel atau gulatis. kata nak beli code lace
Zila Zainal said…
oh patch lace memang sangat cantik! tambah pulak ada pearls! memang sweet sangat2.. the best jahit atas kain kaler pastel kan.. so suci murni kikikiki

Zila,
http://eatclimbrun.blogspot.com/
shidaidris said…
yess, memang buat pun macam gambar last untuk baju bertandang...hehe

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.