Skip to main content

WEDDING STORIES 14: batu yang jahat

selamat malam u ollss

ya Allah harini aku penat sangat, berkejar ke sana ke sini. dahle seminggu  ni ada training, ya ampunnn gila malas nak attend. ok, skip about work, rite now we talk about the main issue. apa lagi komfemla pasal kahwin....haha

apa jadah tajuk aku tu ialah harini aku baru buat hiv test. believe it or not, nak kahwin x sampai lagi sebulan, tapi hiv test x buat lagi....haha. memang kena bebel la ngan mama and abah aku. bukan x reserve tarikh tapi ntah kenapa ada je halangan yang membuatkan aku terpaksa cancel and cancel. last2 alamak nak kahwin sebulan lagi.

aku memang menggagu cari klinik yang boleh buat. semua klinik aku call (tapi yang kat kl jelah) luar pada kl x mampu aku nak pegi. semuanya bagi tarikh yang lambat sebab kalau boleh, aku nak yang secepat mungkin, masa aku call tu 2hb kot, so kalau boleh aku nak dalam minggu yang sama juga tapi memang x dopek ah.

call punya call, akhirnya ada satu klinik iaitu klinik kesihatan batu yang boleh bagi date paling hampir iaitu harini 7hb mei. terus aku setuju since other klinik semuanya 10hb ke atas (dan disebabkan proses ni baru aku tau susah rupanya nak buat hiv test).

so, harini aku terus pegi ke klinik tu pun sebelum tu settlekan kad kahwin yang nak diposkan dulu. lepas tu berdesup ke sana. aku ngan wan (my hubby) memang x biasa dengan jalan ipoh tu so memang agak menggagau la cari. jalannya pulakkk kemain lagi cantik dan sunyi *read sarcasm*. beberapa kali aku pusing dan tanya orang.

setelah beberapa kali pusing, sign board dah nampak cuma klinik je yang x nampak, akhirnya jumpa. adala dalam sejam lebih jugak, memang masing-masing dah masam dan gaduh-gaduh dalam kereta. rupa-rupanya klinik dia dalam bangunan yang mana sign board dah x nampak dan kekuningan. memang dari jauh x dapat baca (aku ingatkan klinik dia macam satu tempat like sekolah).

tapi penyeksaan berbaloi since sekejap je tunggu. proses tu siap x sampai sejam, oklahkan since orang lain bgtau kena tunggu 2,3 jam. nurse kat sana pun memang friendly, i like. siap je nak keluar dari sana. memang jam walau bukan peak hour, nyampah gila. 

lepas tu terus pegi midvalley sebab nak pos terus result and baru makan. tupun hampir kul 6 kot. kaki nak tercabut, mata pulak letih

jadi perantin agak mencabar rupanya. so lepas ni memang aku x akan dah lalu jalan ipoh atau mana-mana kawasan nama batu. tensii mak tau

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.