Skip to main content

WEDDING STORIES : veil and tudung review

selamat malam u olls, dah makan ke? eh, mestilah dah pukul berapa nieh kan. ke nak masuk tdo dah semua, amboii pengantin baru masuk tidur awal nampaknya *senyum kambing*

okeh, dah lama kan x cerita pasal kahwin. so, harini nak cerita pasal tudung dan veil, mesti korang x sabar-sabar nak tau kan * ko mampu feeling retis* kehkeh. mula-mula haruslah dengan akad dulu kan. okeh, kita mulakan, chalo mere beteh


1) akad 
- aku pakai selendang chiffon je. no beads, no pearl, nadaa. nothing just plain shawl chiffon since veil dan fully lace, aku rasa tudung biarlah plain je kan. tapi tudung tu bukan beli siap tau, custom made sebab aku nak yang jenis lebar dan besar, sebab aku nak lilit dua kali. nanti aku ada masa, aku buat tutorial nak pakai tapi x taulah bila...haha

beli kat kamdar je, 2 meter (RM6.80 X 2 = RM13.60). semeter untuk tudung, semeter untuk reben. same goes to veil, aku beli 2 meter  (RM6.80 X 2 = RM13.60). sebab aku feeling nak buat labuh tapi memandangkan x berapa tinggi (eh silap petite, kemain cover) dan heels pun 3 inchi je, so aku buat size medium.  

lace aku ambik dari baju since banyak lebih * so, jimat di situ*. kat sini, xder inspiration since ianya pure idea aku dan sangat simple.

abaikan leher mak yang jinjang iteww
nak tunjuk tudung without veil

close up, haruslah banyak kali sebab feeling comel

2) bersanding
plan sebenarnya nak buat heavy tudung dan lace since baju plain (last-last baju tambah bunga jugak). buat lah kat kedai tu tapi agak meroyan jugak since x berapa nak cantik *pada pandangan mata akulah*. ada je tanya aku, kat mana buat tapi aku senyap je sbb malas nak promote coz i dun like her service so aku x nak orang lain kena. 

plan asal veil dan tudung macam ni. aku nak ada tampalan lace, pearl dan bunga tapi huahua *malas nak repeat banyak kali*

sama jugak, chiffon, lace, pearl (ini aku x beli sendiri, semua tailor yang belikan). aku cuma bayar saja

inilah inspirasi aku untuk tudung dan veil
cantik gilakan, aku adore gila baju, tudung dan veil pasangan ni 

tudung ni pun cantik, kaler cantik

waaa, baju dia sangat cantik *lap air liur*
nak kahwin sekali lagi, boleh x?

3) bertandang
my inspiration sama macam reena by tudung people. aku nak tampalan lace sekuntum kat tepi tapi dia buat penuh, nasib baik selendang tu agak besar dan lebar, so bolehla aku outer cara pakai.

tudung pun sama chiffon plus lace (lupa nama lace tu). tudung tu kain sama ngan baju, same goes tu lace. untuk bertandang, memang xde veil since memang buat makan-makan je belah lelaki. 
*baju nanti recycle buat raya...haha*

inilah inspirasi aku. selendang besar plus lace sekuntum
tapi sayangnya x jadi sangat

p/s: sorry hard disc ngan kawan, so aku xleh upload gambar banyak. esok, mak upload okeh


Comments

reena said…
Sukalah cara u pakai shawl tu! I tak reti pakai shawl. Tu yang jadi cam hape je masa nikah hari tu. Huhu.
shidaidris said…
hehe, cara pakai biasa je reena. ikat belakang, lepas tu lilit tapi shida lilit dua kali nak bagi dia kemas. sbb tu shawl kena panjang dari biasa
Anonymous said…
pic kt atas 2 mcm muke Leuniey... dia ke tuh? hehehhe
Shida Idris said…
betullah leuniey :)
Anonymous said…
Pasangan kat atas tu kakak kawan i. Sumpah lawa gila kan dia? N tak silap tudung tu mak dia kot yg buat. Tak sure bout that. Tp sumpah lawa!
Shida Idris said…
a'ah, memang lawa. tuan lawa dan pakaian plus tudung pun lawa
siti zaliha said…
apa nme jenis tudung yg kaler peace uh ? please...need ur answer ! :)
Anonymous said…
chantek veil awk... leh dptkn ukuran n design? Plzzz...
Wedding sy bln 8 nie
Shida Idris said…
siti zaliha - shawl biasa je yang cuma tampal lace selambak

anonymous - ukuran tak tau sebab tailor yg buat, dia buat size medium. kalau awak nak sewa yg saya punya pun boleh
izyan yaakob said…
Salam, hai.. akak pny pelamin cantik sangat! :) nak tanya, berapa banyak eh spend utk pelamin?
Shida Idris said…
salam izyan, i cant remember coz it comes with package. pelamin skrg lagi canggih kan, akak punya ni dah out of date dah..hihi
Imansara said…
seriously, pandainya u lilit shawl tu! buatla tutorial ke. hehe. kat Imansara pun ada shawl jugak, sangat mudah nak bentuk.
Anonymous said…
Kalaw nk sewa veil tu, brp ya?
Anonymous said…
Kalaw awak nk sewakn veil tue brapa ya?
Shida Idris said…
salam anonymous - u can email me
nurmurshidah@gmail.com or whatsapp me 0139729066

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.