Skip to main content

baju raya ooo baju raya

salam 1 malaysia semua *ingat janji kita semua, tangan di dada mata terbeliak*

dah 12 hari kita berpuasa, sekejap kan masa berlalu. lepas ni nak raya dan untuk pertama kali aku beraya di kl. isteri mithali katanya, so temankan hubby yang kerja malam raya. 

alang-alang x balik, so aku pun ambik keputusan kerja dan since aku pun banyak dah ambik cuti time kahwin, aku pun rela bekerja time raya. ni first time tau kerja time raya, kalau x aku orang pertama yang cabut sebab gilo apo nak kerja time raya.

serius teringin nak balik time puasa, sebab nak berbukak di rumah dengan mama, abah dan famly lain dan makan makanan kesukaan aku tapi memandangkan kelantan bukan dekat, kalau balik setakat kejap je memang malas. 

kalau nak balik kg, kena balik 7 hari ke atas, baru best. so, aku cuma akan balik raya kedua since raya ketiga nanti akan ada family day. yahooo, memang x sabar sebab for the first time ever nik's family buat family day.

oohh, sebenarnya nak citer pasal baju raya. baju x ada lagi dan juga untuk pertama kali aku kena beli baju siap. waaaaaarrgghhh, banyak jugak survey online dan ada yang berkenan tapi agak mahal. kalaulah wang bukan masalah kan senang. 

aku dah le x pernah beli baju siap, takut jugak terbeli size yang x suit dengan aku. tapi semua yang aku survey yang offer size xs. so, aku rasa oklah kot, kalau x outer la sikit. nak beli baju macam mana ye. ingat nak beli yang simple-simple je tapi mesti nak match dengan baju melayu laki mak.

since my hubby dah ada baju melau kaler lime green, peach and corn yellow, so aku memang nak baju kaler salah satu dari kaler tersebut. ingat nak cari lite yellow






ok x baju kat atas ni, nak beli baju yang dari designer tapi rasanya dah sold out. dan satu lagi xtau bila diorang akan lauch new batch. saper tau tolong inform








Comments

Enny said…
mesti cr jovian kan....cuba tgk zalora hari2...dorg sentiasa update dgn sgt cpt kat situ..;)..happy hunting for bj raya shida!
pinky said…
cantik baju yg memula tu...
shidaidris said…
enny - ingat nak cari yang tesco tu. nak tengok zalora hari-hari, alamak memang agak x tertengok ah.
btw, thanks for the info

pinky - simple je kan

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.