Skip to main content

legging bukan seluar, ia adalah inner

salam 12 ramadhan  dan selamat bersahur kepada umat islam semua,

harini akak nak bukak topik yang serius sikit. pasal legging ye adik-adik. isu ni dah common tapi since akak dok nampak berlambak lagi pakai, akak rasa perlu nak bukak semula topik ni.

sebenarnya aku x paham kenapa orang suka pakai legging. yes, aku pun pakai dulu tapi lepas aku tengok betapa buruknya pakai legging walau dah pakai baju labuh, aku memang x akan pakai legging kat luar. kat dalam still pakai ye sebab kalau aku pakai skirt labuh atau dress memang akan pakai legging sebab x nak nampak alur seluar dalam dan jugak takut tersingkap kain.

so, aku x paham kenapa orang suka pakai legging especially kaum hawa yang bertubuh besar (-__-). ok, aku citer 3 scenario yang aku rasa macam nak ambik kain dan cover bahagian punggung.


1) baru je minggu lepas, ada adik ni dengan family dia. adik ni free hair pakai kemeja singkat dan pakai legging hitam. aku boleh terima lagi mula-mula tapi aku tengok semula leggingnya sangat ketat dan jarang dan nampakla spender *sangat jelas ye*. sampaikan aku nak bagi selendang nak suruh dia tutup  punggung dia tu. macam gambar di atas cuma beza leggingnya kaler hitam dan panties kaler putih *sengsara mak*

2) pakai legging dan pakai tudung. ini amat-amat aku x suka. kalau baju tu labuh sampai lutut kira ok lagilah walau tetap buruk tapi ni baju cuma lepas-lepas je paras bontot. so, kalau berjalan atau buat apa saja memang nampak dengan jelas depan dan belakang *sengsara lagi mata mak*



walau baju labuh tetap x cantik kan.

3) berbadan besar dan pakai legging. ini amat-amat menjelikkan mata. sebab selalunya yang pakai ni free hair dan berbaju singkat. aku tak tau kenapa orang 'sihat walafiat' suka pakai baju/seluar ketat, sebab nak tunjuk diorang ada keyakinan tinggi dan mampu pakai macam orang kurus ke? xperlu macam tu yang *no offense ya bagi yang berbadan besar*. 

sebabnya sangat buruk kalau pakai legging dengan punggung anda besar dan lebar dan 'cameltoe' yang sangat 'obvious. *serius, mak sengsara*.

jangan buat lagi ye adik-adik, kalau boleh bulan puasa ni janganla pakai macam tu walau ke bazar ramadhan. kesian lelaki-lelaki yang kurang pahala puasa dek anda semua. 

macam ni lah orang 'sihat walafiat' pakai legging

kalau macam ni, aku consider ok lagi since free hair
selamat beramal semua dan jangan marah ye sebab ini hanyalah pandangan pribadi :)


Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.