Skip to main content

pertama yang gembira dan pertama yang sedih

salam 21 ramadhan u olls,


cepatnya masa berjalan kan. rasa macam baru semalam berpuasa dan sekarang kita dah dalam 10 malam terakhir ramadhan. syukur, masih lagi diberi peluang untuk menyambut ramadhan.

apa yang aku nak citer, kita straight to the ampang point jelah ye:

apa yang pertama gembira.
sebab buat kali pertama aku menyambut syawal  sebagai seorang isteri. i dah ada suami u olls, so bolehla pakai baju sedondon. (tapi mak bukan nak pakai sedondon sejibik ye, kalau nak betul-betul sejibik, beli je kain sekayu lepas tu buat kain baju melayu dan baju kurung. dah kata nak betul-betul sedondon kan) *carut*

mak nak pakai yang like awal dan scha, lelaki baju melayu kaler gelap, perempuan kaler cair. sangat sweet gtewww. aku dah ada 2 family yang perlu diraikan. excited tau x. korang tau x, walau aku ngan hubby bercinta dalam tempoh yang lama, kitaorang x pernah celebrate raya bersama. aku x pernah pergi rumah dia beraya, dan dia x pernah datang beraya rumah aku. NEVER.

hubungan kami x macam couple yang lain *lain kali aku story* jadi walau kami berada dalam negeri yang sama dan sangat dekat actually, kami tetap x pernah raya bersama. aku akan buat hal aku ngan family dan dia akan buat hal dia. jadinya apabila dah kahwin, dan boleh beraya bersama, memang aku excited.

apa yang pertama sedih
buat kali pertama dan julung-julung kalinya, aku beraya di kl kerana x dapat balik raya. raya ke 4 baru balik. alahai, dah lama kerja dan x pernah x dapat balik beraya, tiba-tiba tahun ni x dapat balik, agak sedih di situ. walau sebenarnya memang plan nak balik raya ke 2 tapi memandangkan kahwin hari tu dah cuti lama, so mengalah.

mintak ngan boss, nak balik raya ke 3 pun x dapat. dapat raya ke 4 onwards. agak ralat tapi takperlah.  since x cukup staff, mak terpaksa cover cuma x leh bayangkan sebab x pernah x balik kg kan so rasa macam sedikit pelik. takut x dapat biasakan diri. tapi rasa ok kot since kawan-kawan senasib ramai :)

ni raya last 2 years. masa ni adam x der lagi

my youngest sis, sofia and adam xder


nasi tambah: album kahwin dah siap. nati mak upload gambar ye

Comments

pinky said…
sedihnya xdpt blk raya...tak pe sabar ya...
shidaidris said…
hehe, nasib baik ada hubby teman. tq dear
Puan ddJaafar said…
haha.shida,jangan tak percaya.
taun ni baju raya dd & hub & kids sangat sedondon.hubby punya idea la nk baju sekayu.hahahaha..

mesti kena gelak dengan shida after upload gambar raya nanti.hahaha..
shidaidris said…
haha, but sometimes it looks nice since dd dah ada anak 3. kalau banyak sangat variasi, nanti nampak meriah sangat.

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…