Wednesday, September 4, 2013

breast pump pilihan hati

Assalamualaikum mommy,

Semalam kecoh RON 95 naik 20 sen, harini RON 97 naik 15 sen, hamboiihh, tak sampai 24 jam. kerlasss PM kita. tapi rakyat tak boleh buat apalah kan sebab election lambat lagi, tunggu lah 5 tahun lagi, kompem rakyat dah lupa. masa tu mesti dah berkali-kali naik dah minyak.

harini nak cerita pasal breastpump, so memang ditujukan untuk para mommy dan bakal mommy jelah. sebelum beli breastpump ni banyak jugalah aku survey nak beli brand apa. hajat di hati nak beli medela freestyle, tapi sebab harga dia,  telan liur mak...huhu. tapi medela memang brand yang bagus sebab kalau survey, mostly doc guna medela.

satu lagi brand yang bagus, ameda. kalau beli package dalam 800++, so macam takperlah. then, adik aku beli rumble tuff kat enjoybreastfeed. masa tu dia beli harga package hanyalah RM404, saja memang murah. aku menyesal gila tak beli time tu, kononlah malas beli lagi sekali dah sold out.

kalau korang tengok breastpump package nieh kat mana-mana website harga dia lebih kurang je tp cuba peratikan apa yang dia offer. apabila aku survey mostly breastpump package harga dia RM500++. aku pilih rumble tuff lepas baca review dan tengok adik aku pakai macam ok je.

apa yang menyebabkan aku beli rumble tuff berbanding brand yang lain:

1) portable - yee, ini sangat penting. ko nak angkut breast pump hari-hari kot dari rumah ke opis, opis ke rumah. lainlah ko ada dua, senang cerita. rumble tuff sangat ringan berbanding jenama like spectra, unimom and ameda. 

2) convenient - kalau ko beli spectra, dia cuma boleh guna elektrik je. tapi rt dia boleh guna elektrik, manual dan bateri. tapi aku x pernah lagi guna manual dan bateri. so, let say korang travel tempat yang tak ada elektrik camno?



3) tak sakit - rt dia ada level of suction. so, korang boleh kurangkan dan tinggikan ikut cita rasa masing-masing ah. nampak tak yang kaler grey tuh, haaa itulah dia punya tempat nak adjust level of suction

4) ada alarm - maksudnya korang boleh set nak pump berapa lama. selalunya kan, kalau time pump kita mesti nak tertdo, aku lah tu. so korang boleh set like 15min, nati die berenti sendiri, so korang boleh tdo jap..hahaha


banyak lagilah, aku pun tak explore habis lagi. yang aku beli double pumping sebab kalau kat opis boleh pump sekaligus, jimat masa dan tenaga...hehe.

btw, aku beli kat fabulousmom. banyak lagi web yang jual, kalau korang nak survey like:
- fabulousmom
-enjoybreastfeed
-littlewhiz
-onebabyworld

2 comments:

Cik Rad said...

thanks shida kongsi ilmu.. hihi

Shida Idris said...

my pleasure dear