Skip to main content

tips for hot mommy : perut kempis dan susu banyak

Selamat malam semua


aku ada baca kat fb pasal tips untuk perut kempis dan aku dah cabar diri aku untuk start harini untuk tips tu, kalau korang rasa nak follow, boleh je, kita tunjuk sebelum dan selepas okeh...haha..kemain excited, sekali 5 hari dah minum ais. aku target sebulan je iaitu hingga hujung bulan 10.

1) minum air masak banyak-banyak. minimum 2 liter, kalau boleh 3 liter ke atas. lagi banyak, lagi bagus. air color atau manis tak dikira ye - yang ni bagi aku tak susah sangat nak follow, aku kat opis pastikan habis 2 liter air, cuma kat umah belum ada lagi botol air so aku tak boleh nak bajet.

2) minum air masak selepas makan makanan berat macam nasi, mee, steak dll selepas 30min atau paling elok 3 jam - ni agak susah, tadi aku cuba hampir nak tercekik jugaklah since aku makan dalam keadaan cepat *lapar sebenarnya sbb aku breakfast lewat*. tapi aku cuba minum seteguk je, lepas tu minum lagi 30min. kalau 3 jam memang surrender

3) kurangkan minum minuman berais - ni kalau aku kat opis atau kat umah tak keluar, aku kompem boleh follow, tapi kalau aku keluar g mid atau jalan je, kompem aku order ais kalau makan kat luar. aku tak reti nak order air panas, hasilnya mama aku datang 4 hari asyik sangat minum minuman berais dan makan ice cream, aku batuk-batuk sekarang (-___-)

dah lama tak timbang berat badan


doakan aku kuatkan semangat okeh, tapi raya haji nanti balik kampung...uwaaaa 

Comments

okeh akan diamalkan! i mmg suka minum air. shari 3-4liter. tp org ckp time pantang xleh mnum air bnyk. btul ke?
Shida Idris said…
yeay - xder maknanya yang, kalau u breastfeed, mmg akan dahaga gila dan cepat dahaga. shida masa pantang letak botol air besar tepi katil dan selalu refill

shida jenis susah nak minum air masak tau sblm ni tapi lepas beranak dan breastfeed, automatik minum air masak sangat banyak. dan ianya mmg bagus
ddJaafar said…
dalam pantang patutnya kena minum air banyak sebab taknak bagi ibu sembelit.

heh.dd setakat cabar tak minum ais takde hal.minum air lebih 2 liter sehari pun takde hal.minum lambat lepas makan pun takde hal sebab kalau kat rumah,makan dgn family mesti lupa minum air sebab sibuk bersihkan meja,basuh pinggan dll.

tapi..bab makan ni.memang takbleh kontrol.hahaha
Shida Idris said…
hehehe...shida makan x banyak pun. orang kata preggy cepat lapar lebih2 end of the pregnancy tapi shida sama je.

breastfeed pun sama still boleh tahan lapar cuma shida pastikan makan on time since nak susu banyak :)

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.