Skip to main content

mommy and hadif

Assalamualaikum semua,

Sedih betul kalau baca kisah yg melibatkan tragedi kanak-kanak nieh. kanak-kanak didera, dipukul sampai mati, terlanggar oleh ayahnya, ada penyakit pelik-pelik. kalaulah aku ada kuasa ajaib, aku nak kuasa di mana tak akan ada kanak-kanak yg mengalami tragedi yg menyayat hati. Sejak ada anak nieh, baca pasal kisah sedih siap boleh nangis teresak-esak..:(

harini nak cerita pasal anak. hadif is getting bigger. yes, dia makin panjang, makin gemuk dan makin cerdik akal. kalau agah, tersengih gelak. kalau dia kenyang, dok senyap jeee dia. lepas tu kalau kita sibuk tak pedulikan dia, dia mengeluh. dahle kuat dan panjang....kelakar betul.

tapi yang tak best, dia suka hisap tangan, bukan jari ye tangan. siap bunyik-bunyik..cop...cop. lepas tu kalau aku tegur dan marah,' hadif how many times mommy told u cannot eat your hand'. dia tengok aku, sambil sengih-sengih dan buat bunyi. hoi, mommy marah nieh...hailaaa anak.

selain tu, mmg senang nak jaga dia, alhamdulillah aku dikurniakan anak yg jarang buat hal. dia hanya menangis kalau nak susu je. kalau pampers dia penuh kencing and taik pun dia bantai tido (-___-). sebab tu aku selalu kena check pampers dia. dan dia jugak tak pernah kembung perut, sehari kadang2 almost 10 kali tukar pampers...memang cepat habis. 

dia jugak kuat minum susu, sehari aku tinggalkan 20oz, kadang-kadang dia minum lebih dari tu. semua org cakap dia minum banyak bila aku bgtau 20oz sehari (6pagi sampai 5 petang). jadi, aku mmg kena pump sentiasa dan alhamdulillah aku masih lagi fully breastfeed until now. 

setiap kali g kerja mesti rindu dia, tak sabar nak balik. walau keje berlambak, malas nak ot. kalau dulu, asyik ot jee. ni tepat masa, punch, tekan minyak, drive laju-laju....hahaha. sampai umah terus bukak pintu dan nampak hubby tgh menyusu anak (hamboihhh sweetnya, btw my hubby yg jaga anak tau). 

kemain amik gambar, kepala anak senget

tak sedar yg dia dah terlentok tidur

suka sgt org dukung dia

macam budak besar kan sini

setiap mggu teman mommy n daddy g mid

tp sejak bawak hadif, mommy dah tak shopping dah



Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…