Skip to main content

anda ada berapa nyawa?


walhal kete dh berenti tp nk buat iklan pakaila set belt...haha


mesti pelikkan knp aku tanya soalan mcm ni. mesti semua bg jawapan satu kan sbb dh mmg satu tp kenapa ramai yg x menghargai NYAWA. o, skrg aku nk bercoleteh psl sikap rakyat Malaysia di jalan raya. so, mana2 adik2 yg nk buat karangan psl ni, bleh amik point2 pntg ek... :)

sbnrnya dh lama aku pelik knp setiap hari dlm paper ada je kemalangan jiwa yg berlaku sehinggakan kdg2 kite x bleh imagine knp tmpt tu mst ada kemalangan sdgkan jln yg amat luas, selesa xder mslh. cth, jalan ke TTDI yg ada tol tue, pun pernah berlaku kemalangan walhal jalannya siap ada 3 lane n mmg luas. atau jln ke UM yg btl2 dpn traffic light bercabang, mmg luas jln kat ctu, pernah ada bus jatuh msk longkang. gle kann

dh berapa OPS SIKAP polis dh buat? berjaya x? aku rasa makin meningkat adalah. mmg byk faktor yg menyebabkan kemalangan tp yg plg utama ialah SIKAP KITA. ok , aku bg scenario

SITUASI 1 - dua org lelaki tgh bercakap
A- brp jam ko drive dr kl ke kelantan
B- 6 jam
A - 6 jam? aku drive 4 jam je

SITUASI 2
buat apa nk pakai set belt, skema betulla ko nieh.

SITUASI 3
langgar je lampu tu, bukannya ada org pun

SITUASI 4
lembap betulla kete depan ni mesti perempuan yg bwk

SITUASI 5
bwk la laju lagi, jalan straight je nih


so, pernah x dgr or berdepan ngan situasi tersebut. mesti pernah kan or mesti anda pernah buatkan. apa kesimpulannya, KESIMPULANNYA, minda kite mmg belum setaraf ngan negara maju. x yah cakapla, kite x mampu nk ikut neg lain. THAILAND, x perlu pakai helmet pun xper sbb kemalangan diorang x mcm kite. kite akn rasa bangga kalau melanggar peraturan, kite akn rasa bangga kalau bleh bwk smpi 120 n ke ats, kite akan rs bangga kalau bleh memotong n sebagainya, tul x?

nasi tambah: TOLONG HARGAI NYAWA ANDA YG SATU, KERANA ANDA SDR YG DAPAT MENGUBANHNYA

Comments

atiQah adNan said…
betUl tu shida..
ikutkan hati matii wooo..~
tu la, x tau la nk kata apa sbb accident rite now teruk sgt

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …