Thursday, November 5, 2009

anda ada berapa nyawa?


walhal kete dh berenti tp nk buat iklan pakaila set belt...haha


mesti pelikkan knp aku tanya soalan mcm ni. mesti semua bg jawapan satu kan sbb dh mmg satu tp kenapa ramai yg x menghargai NYAWA. o, skrg aku nk bercoleteh psl sikap rakyat Malaysia di jalan raya. so, mana2 adik2 yg nk buat karangan psl ni, bleh amik point2 pntg ek... :)

sbnrnya dh lama aku pelik knp setiap hari dlm paper ada je kemalangan jiwa yg berlaku sehinggakan kdg2 kite x bleh imagine knp tmpt tu mst ada kemalangan sdgkan jln yg amat luas, selesa xder mslh. cth, jalan ke TTDI yg ada tol tue, pun pernah berlaku kemalangan walhal jalannya siap ada 3 lane n mmg luas. atau jln ke UM yg btl2 dpn traffic light bercabang, mmg luas jln kat ctu, pernah ada bus jatuh msk longkang. gle kann

dh berapa OPS SIKAP polis dh buat? berjaya x? aku rasa makin meningkat adalah. mmg byk faktor yg menyebabkan kemalangan tp yg plg utama ialah SIKAP KITA. ok , aku bg scenario

SITUASI 1 - dua org lelaki tgh bercakap
A- brp jam ko drive dr kl ke kelantan
B- 6 jam
A - 6 jam? aku drive 4 jam je

SITUASI 2
buat apa nk pakai set belt, skema betulla ko nieh.

SITUASI 3
langgar je lampu tu, bukannya ada org pun

SITUASI 4
lembap betulla kete depan ni mesti perempuan yg bwk

SITUASI 5
bwk la laju lagi, jalan straight je nih


so, pernah x dgr or berdepan ngan situasi tersebut. mesti pernah kan or mesti anda pernah buatkan. apa kesimpulannya, KESIMPULANNYA, minda kite mmg belum setaraf ngan negara maju. x yah cakapla, kite x mampu nk ikut neg lain. THAILAND, x perlu pakai helmet pun xper sbb kemalangan diorang x mcm kite. kite akn rasa bangga kalau melanggar peraturan, kite akn rasa bangga kalau bleh bwk smpi 120 n ke ats, kite akan rs bangga kalau bleh memotong n sebagainya, tul x?

nasi tambah: TOLONG HARGAI NYAWA ANDA YG SATU, KERANA ANDA SDR YG DAPAT MENGUBANHNYA

2 comments:

atiQah adNan said...

betUl tu shida..
ikutkan hati matii wooo..~

shida is my name said...

tu la, x tau la nk kata apa sbb accident rite now teruk sgt