Monday, November 26, 2012

PIALA AFF SUZUKI 2012

hello everyone,


lama aku x update kan. bukannya xder benda nak share tapi malas punya pasal. nak taip malas, serba-serbi malas...hahaha. *apa kerja pun hubby aku buatkan, tq hubby*

so, korang tengok x game sulung malaysia lawan singapore tadi. saper yang tengok, mesti emo lebih sebab aku memang emo. eh, bukan aku sajalah satu rakyat malaysia. kita kalah teruk kot 3-0, which is a VERRY unexpected and disappointed result for me. aku x expect menang *melihatkan pada performance HM recently* tapi aku x nak/x suka/benci kalah dengan Singapore dan Indonesia.

kalau sekalipun kalah tapi biarlah kalah bermaruah like 1-0 ni, 3-0, hayooooo rasa nak pengsan. nak tau punca kalah game malam ni sebab Rajagopa punya pasal, pemilihan player yang memang bagi aku sangat teruk. semua dok kutuk apek, bagi aku performance apek mmg teruk malam ni tapi kita punya barisan tengah lagi teruk.

kata-kata terbaik, copypaste:
ni kata-kata dari captain singapore yang sumbat 2 gol tadi.
hampir 80% pemain AFF ialah pemain dari Liga Singapore, Malaysia?
btw, coach singapore also said the same thing


(Mungkin ramai pelik apabila admin hanya mengkritik jentera tengah berbanding pertahanan. Tetapi bagi admin, disitu lah kelemahan #HarimauMalaya paling ketara. Mereka gagal merencana serangan dengan baik, dan juga gagal membantu pertahanan bertahan dengan baik.

Jika posisi tengah gagal melancarkan serangan, tiada lorongan dan umpanan menarik kepada penyerang, peluang untuk menjaringkan gol cukup t
ipis. Apatah lagi tiada "crossing" ke kotak penalti dari bahagian "flanker". Penyerang terpaksa turun kebawah untuk mengambil bola, dan pada siapa mereka mahu mengumpan? Disini Safiq gagal mengumpan kepada penyerang, Kunalan dan Khyril juga gagal melakukan "crossing" kepada Safee dalam kotak penalti.


Bahagian "midfield" juga memainkan peranan penting apabila bertahan. Terutama tugas "defensive middfielder" yang dimainkan oleh Amar Rohidan. Pemain ini sepatutnya melindungin "back four" dari mudah dibolosi. Sebagai "defensive mid" beliau seharusnya menjadi "winning ball". Tapi dalam aksi tadi, beliau gagal.


Rasanya inilah sebab admin lebih gemar memperkatakan mengenai posisi tengah berbanding pertahanan dan penyerang. Kerana posisi tengah merupakan kunci kita bertahan dan menyerang dengan baik)



so, paling teruk malam ni ialah barisan tengah sebab xder bola pun untuk striker, malam ni aku rasa mat yo xderlah teruk sangat tapi safiq ngan safee mmg serius macam xder function. saper yang tengok bola malam ni pun tau kan. 


so kesimpulannya player perlu dirombak atau coach sendiri perlu ditukar. kalau sekali kagi kita kalah dengan Laos, nampaknya kita jadi penonton jelah.


dulu, kata suruh penonton bagi sokongan, aku tengok ramai jugak yang pegi Bukit Jalil tapi HM punya performance sangat hampeh, bukan kali ni saja. masa lawan HongKong pun sama, masa lawan Bangla pun sama, so ingat dah berubah tapiiiiii tetap x berubah. Hadoiilaaaaaaaa

No comments: