Skip to main content

hadif dah 5 bulan

hi semua,

lama tak cerita pasal hadif kan, meh mak cerita. hadif dah 5 bulan dah, how time flies....huhu. bulan depan dah boleh makan dah, yeayyyy, x sabar nak tengok die makan, aku dah prepare eating tools, lepas ni kena prepare sayur jelah.

oh, untuk bulan pertama aku hanya akan bagi sayur ye coz i have been remind and advise by many mother, kalau start bagi buah, anak suka makanan manis je. so, bulan pertama sayur, bulan kedua baru campur bubur. 

paling best pasal hadif dia tak banyak meragam tapiii kalau meragam dia datang memang aku tak tido. bayangkan aritu lepas balik dari melaka, dia tak nak tido sampai kul 3 lebih. aku masuk tido kul 12 (yeee, aku tau aku tido lambat, aku dah start awal nak masuk tido kul 11 lepas tu 10).

esoknya aku g keje, bawak kereta macam nak pejam je mata...huhu. kalau dia ok, dia akan main-main dulu dan tidur sendiri tapi selalunya dia kena hisap susu sampailah dia tertidur, kalau tak jangan harap nak tidur yee. 

kalau bawak gi jalan-jalan atau keluar, memang dia suka dan dia jenis ok dalam stroller. dia akan tidur jelah ataupun dok dalam tu sambil hisap tangan, bantal atau selimut dia. apa saja kita suap memang dia nak hisap je kejenya.

alhamdulillah, walau aku dan hubby kecik tapi berat dan panjang hadif normal tau. dia dah bole meniarap tapi tulah ikut mood. start 4 bulan haritu hadif dah tak berak hari-hari, mula-mula aku kemain lagi risau tapi rupanya nurse bgtau baby fully breastfeed paling lama tak berak 2 minggu yee, asalkan die kentut kompem tak jadi masalah...phewww.

the best thing about hadif, kalau aku senyum kat dia, he never fail to smile back to me *satu benda yg sangat membahagiakan aku*

ni  masa 4 bulan

ni macam biasalah kat mid, baru nak beli topi tu, nak try


hubby punya job, mak bagi susu, dia tolong susukan

saya superman
hi, saya dah besar
hi, saya dah 5 bulan
hobi saya makan semua benda tapi plg best tangan saya
us


Comments

NinaAz said…
Dah besar dah babyyy. Hehee. Baguslah kalo baby ok duk dlm stroller. Senng nk bwk jalan2. Hehe
Shida Idris said…
kann..cepat je masa berjalan. tulah, dari dia 2 bulan ke ats memang g mana2 letak dlm stroller, senang

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…