Skip to main content

tuhan beri kite akal utk apa.....so pklah pakai otak

aku mmg geram yg amat ari ni coz i receive bad news, kalau ikutkan hati, mmg aku rs nk call org tu n mencarut je..... x tahu malu punye orgg. aku ssh nk marah org even cust yg aku call aku ari2, mrh aku pun, aku ttp x kan mrh mcm nie tp bnd nie mmg menguji kesabaran aku.

ok, remember my previous entry, aku bgtau my sis got interviw from mara. she has been accepted from mara n have to take a level first. ok, this is a great news for my family rite? but suddenly, this thing turn to be very complicated.

mcm mana nk citer? should i write it, mcm buka pekung di dada lak.....citerlah...lantaklah. ok, mamaku prnh jd penjamin pd seorg saudara kitaorg utk pinjaman rumah. ms nk meminjam, lembut gg dr lidah, akn byr every month. then, mengenangkan saudara, mamaku bersetuju, then loan settle. but this person (perlu ke aku mengaku sedara) mmg x mengenang hati budi, x tau malu n xder otak walaupun dh tua, die selalu lmbt bayar, selalu miss n my momlah yg kena tadah telinga almost every month disbbkan gangguan dr bank. kat cni, my mom sabar je.....


then, we got info this person x buat byrn since early of this month. kirenya start bln jan, die x byr, sio mengamukla bank n bank nk ptg gaji mamaku every month.... (mesti krg tertanya2 knp x ptg gaji die, sbb die keje private, gaji die msk je die akn kuarkan ari tu jgkk....otak die mmg cerdik, so bank xleh amik). yg jd mangsa kt cni, saper, mamaku!!

because of that, my mom name's alredy been blacklisted. n apabila adikku diterima olh mara (korang pernah baca x article yg mara bgtau kalau org tu blacklisted, anak cucu die pun xkan dpt apa2 dr mara)so, korang phm x mcm mana situasi nie. my mom have to settle that amt lump sum around 8k. so, letting 8k like that for paying other's debt bukanke ridiculuos.

mamaku pun bengang gle n mmg bergaduh ngan that person tp die ngan x malu bgtau mamaku xkan xboleh tlg sedara. hellooo.......msg2 keje n ada duit sdr,pandai2la nk hidup. mamaku bgtau ms ada duit x beringat (should i tell u this person kalau die ada duit die akn enjoy gle babas, pegi shopp sana sini tp htg x nak bayar).

so, sekarang ni saper yg jd mangsa? mamaku kan n x pasal2 adik aku punye ms depan pun digugat sekali, kalu korang di tampat aku, apa korang buat? i really need a solution....


nasi tambah: kenapa msh ada manusia yang nak senang dengan cara mudah? buat duit sambil tdo? buat duit tanpa perlu bersusah - payah? jdnya macam saudara aku yang sekarang jobless and hutang sana-sini.

Comments

Anonymous said…
aku pn bengang giler...rase nk tumbuk je

-ise-
tu la psl....jns ore x tau malu

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…