Skip to main content

WEDDING STORIES 7 :kursus kahwin day 1


alhamdulillah, aku berjaya pergi kursus kahwin harini. bagi pasangan pengantin baru, boleh ambil kursus kahwin di sini. kat sini satu-satunya tempat yang offer kursus kahwin hari rabu dan khamis bagi orang yang bekerja di hujung minggu

NAMA = PUSAT KURSUS KAHWIN WANIS
TEMPAT = DEPAN MAJU JUNCTION, ATAS RESTORAN HANIFA
BAYARAN = RM80 (makanan, buku, pen disediakan)
PENCERAMAH = 5 orang
MASA = 2.30pm -5.30pm (hari pertama)
                9.00am - 5.00pm (hari kedua)



minggu lepas hari sabtu dan ahad aku berjaya pergi kursus kahwin, yeee, aku baru pergi sebab aku memang suka buat keje last minute ni (hehe) dan sebab tiada masa sesuai. ni pergi pun gamble x der appointment apa pun, tawakkal je. alhamdulillah, orang x ramai pulak sebab selalunya tempat ni memang ramai orang.

aku citer hari pertama dulu ye.hari pertama kejap je. separuh hari. ada dua penceramah. penceramah pertama owner wanis nieh. honestly, dia punya talk x best sangat walau dah ada pengalaman 30 tahun. penceramah kedua memang best sebab jenis orang alim yang bercakap pasal agama. 

banyak benda pasal agama aku belajar kat sana, benda yang kita anggap remeh temeh tapi sebenarnya tidak sama sekali ye. benda-benda yang boleh membuatkan perkahwinan kita tidak diberkati.

contoh paling mudah, saksi kena fasiq atau adil. apa maksudnya, saksi kita masa berkahwin tidak boleh melakukan dosa besar like berzina, minum arak, berjudi dsb. kalau kita ambik saksi yang fasiq, perkahwinan kita haram dan kita selama mana berkahwin dalam dosa. manakala anak akan jadi anak haram melainkan saksi tu sebelum jadi saksi kena bertaubat.

nampak macam kecil kan? aku nak tanya sapa2 yang dah kahwin, sebelum korang lantik siblings/ relatives korang jadi saksi, korang tanya x benda-benda ni semua. aku x nak perkahwinan yang tidak diberkati. banyak lagi tips, nati aku share enty selepas ni. sebab aku kena tengok buku, lupa...haha

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …