Thursday, March 29, 2012

WEDDING STORIES 7 :kursus kahwin day 1


alhamdulillah, aku berjaya pergi kursus kahwin harini. bagi pasangan pengantin baru, boleh ambil kursus kahwin di sini. kat sini satu-satunya tempat yang offer kursus kahwin hari rabu dan khamis bagi orang yang bekerja di hujung minggu

NAMA = PUSAT KURSUS KAHWIN WANIS
TEMPAT = DEPAN MAJU JUNCTION, ATAS RESTORAN HANIFA
BAYARAN = RM80 (makanan, buku, pen disediakan)
PENCERAMAH = 5 orang
MASA = 2.30pm -5.30pm (hari pertama)
                9.00am - 5.00pm (hari kedua)



minggu lepas hari sabtu dan ahad aku berjaya pergi kursus kahwin, yeee, aku baru pergi sebab aku memang suka buat keje last minute ni (hehe) dan sebab tiada masa sesuai. ni pergi pun gamble x der appointment apa pun, tawakkal je. alhamdulillah, orang x ramai pulak sebab selalunya tempat ni memang ramai orang.

aku citer hari pertama dulu ye.hari pertama kejap je. separuh hari. ada dua penceramah. penceramah pertama owner wanis nieh. honestly, dia punya talk x best sangat walau dah ada pengalaman 30 tahun. penceramah kedua memang best sebab jenis orang alim yang bercakap pasal agama. 

banyak benda pasal agama aku belajar kat sana, benda yang kita anggap remeh temeh tapi sebenarnya tidak sama sekali ye. benda-benda yang boleh membuatkan perkahwinan kita tidak diberkati.

contoh paling mudah, saksi kena fasiq atau adil. apa maksudnya, saksi kita masa berkahwin tidak boleh melakukan dosa besar like berzina, minum arak, berjudi dsb. kalau kita ambik saksi yang fasiq, perkahwinan kita haram dan kita selama mana berkahwin dalam dosa. manakala anak akan jadi anak haram melainkan saksi tu sebelum jadi saksi kena bertaubat.

nampak macam kecil kan? aku nak tanya sapa2 yang dah kahwin, sebelum korang lantik siblings/ relatives korang jadi saksi, korang tanya x benda-benda ni semua. aku x nak perkahwinan yang tidak diberkati. banyak lagi tips, nati aku share enty selepas ni. sebab aku kena tengok buku, lupa...haha

No comments: