Skip to main content

MOVIE TIME : skyfall

Assalamualaikume everyone, how's life? happy or not?


betulla orang kata, happiness is a choice, whatever your problem is, whatever happened to u, how big or complicated your problem but as long as u choose to be happy, i think at least u will be okay. so, i choose to  be happy eventhough i have sooo many problems (oh my english).

ok, sudah -sudah merepek, berbalik pada tajuk kita, harini kita dah tengok skyfall....hewhew, quite interesting and exciting. movie yang agak panjang, 2 jam setengah, penuh dengan aksi (as expected), perempuan keliling pinggang and once again as expected banyak adegan dipotong....ceitt

sebab harini ada masa, actually nak pos jam customer aku sambil beli sampul prabayar tapi sekaliiiii semua habis, dari saiz S kepada M, kotak, semua habis. so, terpaksalah aku hold dulu, dan pos esok. alang-alang dah sampai mid, apalagiiii movie lah jawabnya.

cerita dia macam ni, james bond ditugaskan untuk mencari satu disket yang mana di dalam tu ada semua senarai nama ejen perisik rahsia di seluruh negara yang sedang bertugas. so, disket tu sangatlah penting sebab kalau terbongkar, semua ejen dalam bahaya.

mula-mula bond x berjaya tangkap si master mind dan dia hampir terbunuh tapi selepas beberapa bulan, bond kembali dan of courselah berjaya cuma si penjahat ni memang brilliant sebab kenapa, his one of the ex M16 agent, and of course he knows all the strategy, operations, place and bla bla.

si penjahat punya misi adalah ingin membunuh M (ketua bond) keranaaa itu rahsia, korang kena pegi tengok dulu sebab nanti aku spoil mood korang tapi aku suka satu perbualan dalam citer ni between bond and silva (penjahat).

ini kata-kata si jahat itteww
"my grandma owns an island, small island and i really love that island. but suddenly the island full with rat. tikus datang begitu banyak sebab nak makan kelapa. dan itu menyebabkan island tu hampir hancur dan kotor.

si jahat pun start pasang perangkap di sekeliling island tu untuk memerangkap tikus. and about a month, semua tikus terperangkap. selepas terperangkap, aku  x bunuh tikus-tikus tu semua tapi aku biarkan saja. sampailah satu masa, semua tikus tu lapar dan mula makan sesama sendiri. 

dalam banyak-banyak tikus, hanya ada dua  tikus saja yang survive. and what happen, i dont kill that rat too, i let it go. but after that, tikus tu dah x makan kelapa dah tapi makan tikus jugak.

korang paham x? macam mana orang/binatang dalam situasi tertentu yang apabila dipaksa akan berubah menjadi kejam dan unexpected. so, this is happen to SI JAHAT tadi."

daniel craig
he looks old in this movie....hehe


salah satu perempuan dalam citer ni, btw she's pretty rite

btw, skyfall rumah bond masa kecil yg dibeli oleh ayahnya

Comments

Ekceli 'Skyfall' tu nama rumah James Bond grew up kat Scotland :)
Shida Idris said…
oo yeke, i thought its a place. tq for correction
izfanora said…
wah, gigih wat review nie.. nk ajak encik suami tgk r.. hihi..
Shida Idris said…
mmg semua movie kalau sempat shida buat review :)

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.