Skip to main content

bola, makan, mengidam

banyak sebenarnya aku nak tulis iaitu pasal uncle aku yg baru meninggal dunia, pasal bola, pasal orang benci pada orang kelantan dan banyak lagilah. tapi ya Allah, tuhan je tau betapa malasnya tangan ni nak menaip. aku suka blog baca blog orang je. tengok je blog feberet update, laju-laju bukak dan baca.....hahaha

mak tengah kecewa sekarang ni sebab TRW asyik seri je memanjang. 3 game seri, baru 3 mata kot. nyampah tau tapi mak  tetap cekal, mak tetap sokong sampai bila-bila. harap TRW cepat bangkit dan menang untuk next game.

tadi kan aku baca blog filla (jangan cakap korang x kenal filla ye, dia ada 2 anak yang super comel dan tengah preggy sekarang). dia tunjuk pegi makan ayam penyet, so aku teringin gila nak makan. aku x tau nak makan kat mana sebab aku kena g jemput laki aku kat semua house. so, area situ serius aku x tau mana kedai ayam penyet yang ada like warong penyet ke, ayam penyet ap ke, wong solo ke. 

tapi aku teringat kat area kg baru, kat kedai ikan singgang (kedai feberet aku) ada kedai ayam penyet. aku macam pernah nampak. then, aku pegi sekaliii x ada, kedai ada tapi makanan dah bertukar. then, nak dijadikan cerita ada satu kedai dekat-dekat situ ada tulis kedai ayam penyet. 

tapi ni kedai memang pure indo, tauke indon, customer semua indon. aku masuk je kedai semua pandang semacam yelah hanya indon je kot makan situ, ada aku kesah. asal aku tngok kedai dia bersih (memang bersih dan masih baru). 

nikmatnya dapat makan apa yang kita idamkan, nasik agak banyak tapi aku berjaya habiskan. one more, lagi buatkan aku suka,  dia bagi sup kosong, so x dry sangatla nasik kita. nomnomnom.

sambal dia ok jugak, pedas tapi boleh lagi dimakan...hehe

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…