Tuesday, January 5, 2010

biar digelar penyibuk, asalkan kita dapat menyelamatkan nyawa tak berdosa

5-years old Sharlinie Mohd. Nashar was reported missing yesterday, 9th January 2008 around 11 a.m. She was last seen in Kampung Medan, PJS, some 200 m away from her house. By 11 a.m. today local time, it will be the full 24 hours since her disappearance.

Nurin Jazlin, a Standard Two student of Sekolah Rendah Kebangsaan Desa Setapak, went missing after going alone to a night market about 100 metres from her house to buy her favourite snack – burger. – 20 ogos 2007




aku tau kite hidup dalam dunia "kau-kau, aku-aku" tapi tidakkah ada dalam diri kita sedikit tanggungjawab atau keperihatinan terhadap masalah yang berlaku di sekeliling kita. selak helaian metro setiap hari, membuatkan aku mual melihat kejelikan manusia dan menitis air mata melihat manusia yg tidak berdosa menjadi mangsa.

mungkin aku jenis yg sensitif? sedangkan orang lain boleh baca paper melihat pembunuhan kanak-kanak tanpa sebarang kerutan di dahi atau memek muka yg sedih...haih.

semua org mesti ada jiran kan? jiran yg bagaimana anda? pernah melihat anak jiran kita lebam2 tak? pernah melihat teriakan atau lolongan meminta tolong dari jiran kita tak? pernah melihat individu yang tidak dikenali berkeliaran di kawasan kejiranan kita tak?

apabila anda melihat perkara di atas, apa tindakan anda. jangan buat tindakan sendiri yg akan membahayakan nyawa macam anak NORLIA GHANI yang jatuh dari flat kerana ingin mengejar pencuri, buatlah report dengan pihak yg boleh menolong anda.

nasi tambah : plss, supaya tiada lagi kanak-kanak lain menjadi mangsa.

2 comments:

Atiqah Adnan said...

betul tu.. kalau terpaksa mengorban nyawa demi selamatkan nyawa orang lain itu lebih muliaa...

semoga kita semua sentiasa berada dibawah lindungan Allah s.w.t

shida is my name said...

tu la takut tgk apa yg berlaku kat malaysia skrg, tgk terbaru 4 sekeluarga mati dibunuh, x tau nk jd apa. aminn, semoga kite dijauhkan dr bnd2 mcm tue