Skip to main content

biar digelar penyibuk, asalkan kita dapat menyelamatkan nyawa tak berdosa

5-years old Sharlinie Mohd. Nashar was reported missing yesterday, 9th January 2008 around 11 a.m. She was last seen in Kampung Medan, PJS, some 200 m away from her house. By 11 a.m. today local time, it will be the full 24 hours since her disappearance.

Nurin Jazlin, a Standard Two student of Sekolah Rendah Kebangsaan Desa Setapak, went missing after going alone to a night market about 100 metres from her house to buy her favourite snack – burger. – 20 ogos 2007




aku tau kite hidup dalam dunia "kau-kau, aku-aku" tapi tidakkah ada dalam diri kita sedikit tanggungjawab atau keperihatinan terhadap masalah yang berlaku di sekeliling kita. selak helaian metro setiap hari, membuatkan aku mual melihat kejelikan manusia dan menitis air mata melihat manusia yg tidak berdosa menjadi mangsa.

mungkin aku jenis yg sensitif? sedangkan orang lain boleh baca paper melihat pembunuhan kanak-kanak tanpa sebarang kerutan di dahi atau memek muka yg sedih...haih.

semua org mesti ada jiran kan? jiran yg bagaimana anda? pernah melihat anak jiran kita lebam2 tak? pernah melihat teriakan atau lolongan meminta tolong dari jiran kita tak? pernah melihat individu yang tidak dikenali berkeliaran di kawasan kejiranan kita tak?

apabila anda melihat perkara di atas, apa tindakan anda. jangan buat tindakan sendiri yg akan membahayakan nyawa macam anak NORLIA GHANI yang jatuh dari flat kerana ingin mengejar pencuri, buatlah report dengan pihak yg boleh menolong anda.

nasi tambah : plss, supaya tiada lagi kanak-kanak lain menjadi mangsa.

Comments

Atiqah Adnan said…
betul tu.. kalau terpaksa mengorban nyawa demi selamatkan nyawa orang lain itu lebih muliaa...

semoga kita semua sentiasa berada dibawah lindungan Allah s.w.t
tu la takut tgk apa yg berlaku kat malaysia skrg, tgk terbaru 4 sekeluarga mati dibunuh, x tau nk jd apa. aminn, semoga kite dijauhkan dr bnd2 mcm tue

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …