Skip to main content

well, im going to the third trimester :)

selamat malam u olls and happy weekend....

favorite spot for preggy women

forgot to charge my camera batt

ayooo, cepatnya masa berlalu. aku dah nak masuk 7 bulan next week. adik aku pun dah 36 minggu, aku berdebar pulak nak tunggu bila dia nak admit hospital dan beranak. x sabar actually....hehe. sebab aku nak dengar pengalaman die meneran actually.....hahaha.

part tu paling aku takut ye, tapi aku ni bak kata kawan aku "heartless". bukannya aku ni heartless sangat tapi aku ni jenis malas nak pk sangat. buat apa nak stress sangat kan. (berapa banyak sangat daa) aku selalu pk kalau perempuan *para ibu* lain boleh buat, kompem aku pun boleh. atau pun nak senang, mama aku relax je lahir 6 orang anak...hewhew.

setakat ni my pregnancy x ada masalah, alhamdulillah, syukur sangat-sangat. apalah yang aku buat as a muslim sampai Allah bagi begitu banyak kesenangan kat aku sepanjang pregnant ni. aku masih boleh bekerja, drive, makan dan buat benda normal like usual. dan masih boleh bermesra (hakhak) dengan hubby. sebab aku pernah dengar ada orang x leh bau, xleh dekat ngan hubby masa first trimester. aku pulak hari-hari nak peluk dan gomol hubby....hikhik

tapi kan sekarang tekak aku perit sikit sebab everytime aku makan, ia macam terbakar. macam ko makan benda yang sangat pedas. aku suspect 3,4 hari lepas aku ada makan portugese grill kat mid valley, macam biasa my favorite spot place to eat. mmg makanan dia pedas tapi hari tu aku rasa macam pedas gila. 

baru makan 2 sudu aku dah x tahan, sampai berdesing telinga, mengalir air mata dan hidung. tapi aku tetap makan separuh sebab lapar. tapi aku memang x tahan, makan semulut aku minum air. makan 2 mulut, aku makan kemam gula-gula, sampailah separuh nasik tu. 

lepas tu, aku makan apa je aku rasa terbakar walau makanan tu langsung x pedas. kalau pedas lite-lite pun aku rasa x best :(.

Comments

ddJaafar said…
cumelnya perut.
eii..mula la rindu nk pregnant lagi.hahaha..
Shida Idris said…
hahaha, tq dd....boleh je kalau larat kan...wink
ddJaafar said…
larat lagi.hahaha.yang tak laratnya nak gi klinik,minum air gula,pastu kalo sangkut kena buat bsp,bp.

actually,malas nak ulangalik ke klinik.
Shida Idris said…
kannn, tapi nak buat camno, kena buat. kalau mampu mmg nak buat private yg dekat umah je
ddJaafar said…
HAHAHAH.betul la.nak sgt mengandung kannn..hahaha..

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.