Saturday, October 9, 2010

apa makna pelajaran pada anda?

maafla, harini topik yang agak berat aku nak bincangkan.
pernah x korang rasa menyesal kerana hari ni pekerjaan korang x setaraf dengan qualification korang?
pernah x korang rasa korang boleh berjaya tanpa pelajaran yang tinggi?
pernah x korang rasa pelajarang langsung xmenentukan jaminan yang korang akan berjaya dan kaya di masa depan?

maafla, aku selalu berasakan macam tu sebab bagi aku kejayaan masa depan adalah melalui usaha yang bersungguh-sunggun dan kerajinan yang tinggi. aku pun macam korang melalui flow yang biasa iaitu dari tadika, sek rendah, sek menengah, diploma and last sekali degree.

mungkin disebabkan result aku yang x cukup power yang membuatkan aku tersimpang jauh dari skop belajar aku. itu bukannya aku menyesal ke apa tapi setelah aku bekerja as a cust service selama hampir 2 tahun, aku menyaksikan ramai yang senasib dengan aku.

so, bagi yang tengah belajar, belajar bersungguh-sunguh supaya result 3.5 ke atas
bagi yang gagal belajar, anda ada begitu banyak lagi peluang untuk berjaya
bagi yang malas belajar, bekerja dan stick dengan satu kerja je supaya anda dapat orang boleh recognise anda punye keupayaan

nasi tambah: bagi yang macam aku? hehe

No comments: