Skip to main content

jangan suke berhutang n jangan suke beri hutang

aku tau duit mana pernah cukup, mula2 dapat gaji 2ribu, mesti ckp ala bestnya kalau gaji 5ribu tapi lepas tu rezeki bertambah, gaji berpuluh-puluh ribu pun x cukup. sebabnya senang saja, kehendak makin besar, harga barang makin naik tapi yang paling top, nafsu makiinnnnn besar punyeee.

so, ada sesetengah orang pk dengan berhutang dapat menyelesaikan masalah. bukan sebenanrnya, menambah masalah sebab kita akan dapat double masalah. percayalah hutang tak akan menghilangkan masalah. ia macam kita tension and kita decide nak hilangkan tension dengan "minum". masalah akan hilang sekejap tapi selepas tu bukan 1 tapi 2 atau 3 masalah baru muncul.

jadi, tok sahla dok berhutang melainkan hutang wajib like kereta, rumah n business. yang lain, tolong jauhkan diri. kedua, tolongla jangan simply2 bagi hutang kat orang. kat cni aku selalu pegang pepatah ni, pepatah ke apa-apalah ( daripada hilang duit dan kawan, baik hilang kawan je).... yelah kalau kamu pinjam duit kat kawan, tiba2 die x nak bayar atau liat glee nak bayar. duit hilang, kawan hilang. tapi kalau kamu tak bagi pinjam, duit selamat, kawan mungkin x akan hilang kott (kalau die pahamla)

nasi tambah : aznil haji nawawi pernah berkata dia tak akan bagi pinjaman pada orang walau RM1

Comments

iDa_MutHiaH said…
setuju!!! kita perlu bersyukur dgn apa yg kita ada~

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …