Tuesday, October 5, 2010

jangan suke berhutang n jangan suke beri hutang

aku tau duit mana pernah cukup, mula2 dapat gaji 2ribu, mesti ckp ala bestnya kalau gaji 5ribu tapi lepas tu rezeki bertambah, gaji berpuluh-puluh ribu pun x cukup. sebabnya senang saja, kehendak makin besar, harga barang makin naik tapi yang paling top, nafsu makiinnnnn besar punyeee.

so, ada sesetengah orang pk dengan berhutang dapat menyelesaikan masalah. bukan sebenanrnya, menambah masalah sebab kita akan dapat double masalah. percayalah hutang tak akan menghilangkan masalah. ia macam kita tension and kita decide nak hilangkan tension dengan "minum". masalah akan hilang sekejap tapi selepas tu bukan 1 tapi 2 atau 3 masalah baru muncul.

jadi, tok sahla dok berhutang melainkan hutang wajib like kereta, rumah n business. yang lain, tolong jauhkan diri. kedua, tolongla jangan simply2 bagi hutang kat orang. kat cni aku selalu pegang pepatah ni, pepatah ke apa-apalah ( daripada hilang duit dan kawan, baik hilang kawan je).... yelah kalau kamu pinjam duit kat kawan, tiba2 die x nak bayar atau liat glee nak bayar. duit hilang, kawan hilang. tapi kalau kamu tak bagi pinjam, duit selamat, kawan mungkin x akan hilang kott (kalau die pahamla)

nasi tambah : aznil haji nawawi pernah berkata dia tak akan bagi pinjaman pada orang walau RM1

2 comments:

iDa_MutHiaH said...

setuju!!! kita perlu bersyukur dgn apa yg kita ada~

shida is my name said...

betul2....:)