Friday, November 11, 2011

rantau panjang anyone

today soooo special coz today is a special day. 11/11/2011. menarik kan, kalau la harini harijadi anda ke, annivessary anda ke atau anda kahwin hari ni memang terbaik. aku suka tarikh comel bukan sebab ong ke apa tapi sebab rasa macam special je kalau abadikan sesuatu pada tarikh yang special.

aku ni orang pasir mas, tapi nama je orang pasir mas tapi jarang gila kot pegi rantau panjang. seingat aku, adala lebih dari 5 tahun aku x jejakkan kaki kat sana. jadi harini aku nak cerita pasal rantau panjang sebab cuti baru ni aku sempat ke sana sebelum bertolak balik kl malamnya.

kat sana apa yang special ialah bukan barangnya tapi orang kata harganya. kalau pandai deal dapatlah harga murah. apa yang jual kat sana sama je macam tempat lain macam makanan, pakaian, alat-alat perkakas dapur, tilam, tudung dan banyaklah

kalau korang nak beli benda-benda macam tu, memang boleh rambang mata tapi kalau pegi ngan kereta sendiri oklah tapi kalau macam aku yang naik flight, x kan nak beli barang-barang banyak. malas nak mengangkut. so layankan pic yang aku sempat snap semasa kat rantau panjang okeh

sebelum bertolak, wajib ambil gambar dulu

xtau apa motif mulut ternganga

aneka kerepek, jeruk dan pelbagai

pilih jangan xpilih

ore kelate kato wah daro, orang luar buah bidara (yang hijau tu)
susah nak dapat kat tempat lain, memang sedap

ni jambu siam. bahaya sebab dia letak pewarna

buah-buahan siam

jeruk kelubi
ni kena tag kak di, biar husband dia terlliur....haha

ni pun feberet, gajus dan kacang cerdik

kat rantau panjang, ramai penjual menjual ngan gerai macam ni, teringat kat indon lebih kurang

ni namanya ice cream tapi unik. dia dah jadi macam abc dah aku tengok sebab macam-macam dia
letak dalamnya. cuma bezanya ngan abc x ada ais parut tapi dia ganti ngan ice cream
ni lah rupa ice creamnya

lagu siam anyone

kacang ni memang banyak kat sini

my sis with her favourite jeruk

suasana di rantau panjang, pada sesiapa yang x pernah pegi lah

sate ikan atau ore kelate panggil lokcing

marbeles

kedai tudung jangan dilupa

pauh/mangga  ni pun feberet kitaorang. rangup

kedai untuk para ibu
golok mari, tiruan

cakap je nak toys apa, semua ada. x yah beli yang mahal

ok, dah kena balik tapi sebelum tu beli dulu, karang menyesal

No comments: