Skip to main content

rantau panjang anyone

today soooo special coz today is a special day. 11/11/2011. menarik kan, kalau la harini harijadi anda ke, annivessary anda ke atau anda kahwin hari ni memang terbaik. aku suka tarikh comel bukan sebab ong ke apa tapi sebab rasa macam special je kalau abadikan sesuatu pada tarikh yang special.

aku ni orang pasir mas, tapi nama je orang pasir mas tapi jarang gila kot pegi rantau panjang. seingat aku, adala lebih dari 5 tahun aku x jejakkan kaki kat sana. jadi harini aku nak cerita pasal rantau panjang sebab cuti baru ni aku sempat ke sana sebelum bertolak balik kl malamnya.

kat sana apa yang special ialah bukan barangnya tapi orang kata harganya. kalau pandai deal dapatlah harga murah. apa yang jual kat sana sama je macam tempat lain macam makanan, pakaian, alat-alat perkakas dapur, tilam, tudung dan banyaklah

kalau korang nak beli benda-benda macam tu, memang boleh rambang mata tapi kalau pegi ngan kereta sendiri oklah tapi kalau macam aku yang naik flight, x kan nak beli barang-barang banyak. malas nak mengangkut. so layankan pic yang aku sempat snap semasa kat rantau panjang okeh

sebelum bertolak, wajib ambil gambar dulu

xtau apa motif mulut ternganga

aneka kerepek, jeruk dan pelbagai

pilih jangan xpilih

ore kelate kato wah daro, orang luar buah bidara (yang hijau tu)
susah nak dapat kat tempat lain, memang sedap

ni jambu siam. bahaya sebab dia letak pewarna

buah-buahan siam

jeruk kelubi
ni kena tag kak di, biar husband dia terlliur....haha

ni pun feberet, gajus dan kacang cerdik

kat rantau panjang, ramai penjual menjual ngan gerai macam ni, teringat kat indon lebih kurang

ni namanya ice cream tapi unik. dia dah jadi macam abc dah aku tengok sebab macam-macam dia
letak dalamnya. cuma bezanya ngan abc x ada ais parut tapi dia ganti ngan ice cream
ni lah rupa ice creamnya

lagu siam anyone

kacang ni memang banyak kat sini

my sis with her favourite jeruk

suasana di rantau panjang, pada sesiapa yang x pernah pegi lah

sate ikan atau ore kelate panggil lokcing

marbeles

kedai tudung jangan dilupa

pauh/mangga  ni pun feberet kitaorang. rangup

kedai untuk para ibu
golok mari, tiruan

cakap je nak toys apa, semua ada. x yah beli yang mahal

ok, dah kena balik tapi sebelum tu beli dulu, karang menyesal

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…