Sunday, July 17, 2011

petua kurus dari aku

salam hujung minggu semua terutama yang dah bekerja.

sukakan korang kalau hari sabtu dan ahad, kalau hari isnin je dah jadi monday blues, korang ni kerja x suka tapi bulan-bulan gaji nak. eh apa aku merepek nieh

aku kurus x? dah , x payah jawab soalan tu sebab aku tau semua akan jawab bukan setakat kurus tapi keping. aku ni bukan kurus keringla, tengok perempuan kalau boleh nak nafikan lagi tapi sebab aku pendek (ye, aku sedar diri ini) tu yang menyebabkan aku nampak lagi kurus. tapi kalau bmi memang underweight la....kehkeh

aku xleh gemuk derr sebab aku pendek kalau aku gemuk dah jadi macam penguin, penguin tau tak, binatang pendek tapi gemuk jalan terkedek-kedek. orang gemuk tapi pendek, serius buruk gila. aku x nak jadi macam tu sebab tu aku memang x suka badan aku naik.

satu lagi, kalau gemuk baju jadi ketat, ceitt memang x selesa dan stylo langsung, sekarang kan orang style pakai baju loose dan besar, kalau x takderla keluar bf shirtla,loose shirtla dan banyak lagilah. sebab kalau bertudung pakai baju loose memang nampak sweet sangat....hehe


makan GCB large pukul 3.3am ye bukan pm
nak buktikan kat korang aku x pernah kenal perkataan diet....haha

mc shaker feveret

bukan pelikpun tapi jadi jakun sebab makan awal pagi macam orang nak bersahur

eh, sebenarnya aku nak share tentang petua kan....

1) makan boleh tapi berhenti sebelum kenyang - ni sunnah nabi tau, dan aku pernah dengar yang Tun Mahathir pun buat untuk maintain dia punya body dan fitness. dan itulah yang aku buat, aku x pernah makan terlalu kenyang, sebab aku x suka badan yang melampau kenyang. aku akan berenti makan sebelum perut aku kenyang, sebab tu aku cepat lapar (-___-)

2) makan HANYA ketika lapar - boleh x kalau x lapar, jangan dok gatal mulut nak makan dan mengunyah. sekali-sekala bolehla, ni hampir setiap hari dan setiap malam. aku kalau x lapar, jangan harapla aku nak makan even biskut kering ke, cekedis ke apa ke. malas sebab tu kalau aku beli benda-benda kering macam tu alamatnya sampai expired aku still x makan lagi (korang tau kerepek aku beli kat surabaya pun ada lagi walau aku beli sikit je kot n coklat langkawi pun sampai rasa dah x sedap....kahkah)

3) makan banyak kali tapi portion sikit - benci betul la tengok orang yang nak diet langsung x makan. korang salahla, ni semua mesti x baca blog fatinliyana. kan dia ada explain boleh makan tapi makan banyak kali dalam kuantiti yang sikit.

4) last sekali petua paling rare tapi aku sorang je yang boleh amal, orang lain buat memang x jadi, so x yah taulah....haha

bye korang, selamat mencuba

3 comments:

dd.hasnidar said...

haha.dd dulu masa zaman skolah sgt keding tau.makan la byk mana,mmg xdek efek gemuk pn.

tetibe,lepas bertunang terus badan naik.haha..terus tak pernah dpt berat badan 58 ke bawah.haha..

shidaidris said...

yeke dd, alamak takutla shida dengar sebab shida makan banyak mana pun memang x naik2 bada. 1 kg pun tak naik.

mampusla lepas kahwin terus gemuk tak kurus2....haha

dd.hasnidar said...

haha.taktau mcm mana bleh tetibe badan naik.padahal kalau tgk family,mak abah,adik beradik semua badan kurus kering.kakak yg ada 2 anak pn masih lg kurus kering.

tak paham betul.huhu :(

but dun worry shida sebab tgk u ni jenis petite.so,i think u mmg ttp kecik mcm ni kot.hehe.