Skip to main content

petua kurus dari aku

salam hujung minggu semua terutama yang dah bekerja.

sukakan korang kalau hari sabtu dan ahad, kalau hari isnin je dah jadi monday blues, korang ni kerja x suka tapi bulan-bulan gaji nak. eh apa aku merepek nieh

aku kurus x? dah , x payah jawab soalan tu sebab aku tau semua akan jawab bukan setakat kurus tapi keping. aku ni bukan kurus keringla, tengok perempuan kalau boleh nak nafikan lagi tapi sebab aku pendek (ye, aku sedar diri ini) tu yang menyebabkan aku nampak lagi kurus. tapi kalau bmi memang underweight la....kehkeh

aku xleh gemuk derr sebab aku pendek kalau aku gemuk dah jadi macam penguin, penguin tau tak, binatang pendek tapi gemuk jalan terkedek-kedek. orang gemuk tapi pendek, serius buruk gila. aku x nak jadi macam tu sebab tu aku memang x suka badan aku naik.

satu lagi, kalau gemuk baju jadi ketat, ceitt memang x selesa dan stylo langsung, sekarang kan orang style pakai baju loose dan besar, kalau x takderla keluar bf shirtla,loose shirtla dan banyak lagilah. sebab kalau bertudung pakai baju loose memang nampak sweet sangat....hehe


makan GCB large pukul 3.3am ye bukan pm
nak buktikan kat korang aku x pernah kenal perkataan diet....haha

mc shaker feveret

bukan pelikpun tapi jadi jakun sebab makan awal pagi macam orang nak bersahur

eh, sebenarnya aku nak share tentang petua kan....

1) makan boleh tapi berhenti sebelum kenyang - ni sunnah nabi tau, dan aku pernah dengar yang Tun Mahathir pun buat untuk maintain dia punya body dan fitness. dan itulah yang aku buat, aku x pernah makan terlalu kenyang, sebab aku x suka badan yang melampau kenyang. aku akan berenti makan sebelum perut aku kenyang, sebab tu aku cepat lapar (-___-)

2) makan HANYA ketika lapar - boleh x kalau x lapar, jangan dok gatal mulut nak makan dan mengunyah. sekali-sekala bolehla, ni hampir setiap hari dan setiap malam. aku kalau x lapar, jangan harapla aku nak makan even biskut kering ke, cekedis ke apa ke. malas sebab tu kalau aku beli benda-benda kering macam tu alamatnya sampai expired aku still x makan lagi (korang tau kerepek aku beli kat surabaya pun ada lagi walau aku beli sikit je kot n coklat langkawi pun sampai rasa dah x sedap....kahkah)

3) makan banyak kali tapi portion sikit - benci betul la tengok orang yang nak diet langsung x makan. korang salahla, ni semua mesti x baca blog fatinliyana. kan dia ada explain boleh makan tapi makan banyak kali dalam kuantiti yang sikit.

4) last sekali petua paling rare tapi aku sorang je yang boleh amal, orang lain buat memang x jadi, so x yah taulah....haha

bye korang, selamat mencuba

Comments

dd.hasnidar said…
haha.dd dulu masa zaman skolah sgt keding tau.makan la byk mana,mmg xdek efek gemuk pn.

tetibe,lepas bertunang terus badan naik.haha..terus tak pernah dpt berat badan 58 ke bawah.haha..
shidaidris said…
yeke dd, alamak takutla shida dengar sebab shida makan banyak mana pun memang x naik2 bada. 1 kg pun tak naik.

mampusla lepas kahwin terus gemuk tak kurus2....haha
dd.hasnidar said…
haha.taktau mcm mana bleh tetibe badan naik.padahal kalau tgk family,mak abah,adik beradik semua badan kurus kering.kakak yg ada 2 anak pn masih lg kurus kering.

tak paham betul.huhu :(

but dun worry shida sebab tgk u ni jenis petite.so,i think u mmg ttp kecik mcm ni kot.hehe.

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …