Sunday, July 10, 2011

siapa sangka perkataan BERSIH akan jadi sangat hot?

selamat hujung mingu para wanita dan lelaki malaysia sekalian, ke ada orang luar malaysia baca blog aku?

as we know, hari ni sangat hot disebabkan ada perhimpunan haram BERSIH. fuhhh, aku memang x sangka sebegini hebat pengangan BERSIH ni. serius, perhimpunan BERSIH yang pertama tu aku langsung x tahu menahu tapi kesian adik aku sebab x pasal-pasal dia yang kat jalan tar (dia x tahu) kena gas pemedih mata. pedih gila yeee, jangan main-main.


then apabila ada perhimpunan kedua yang terlalu diwar-warkan membuatkan semua orang tau arini 9 July ada perhimpunan bersih. at least kena jugak berterima kasih pada media....haha. macam-macam cara kerajaan buat supaya pihak pembangkang membatalkan niat mereka tapi memang x dapat.

pembangkang nak jugak teruskan niat mereka walau pelbagai tentangan dibuat oleh pihak kerajaan. memang salute abisla pada pihak pembangkang sebab sanggup sampai ke tahap itu. aku ni bukan pro pembangkang atau kerajaan, tapi melihat apa yang terjadi membuatkan aku jadi marah pada kedua-dua belah pihak samada kerajaan atau pembangkang.



aku tau mesti ramai yang emo dan marah pada orang yang anjurkan BERSIH. tapi cuba korang fikir kalau x ada fru dan polis, mesti keadaan tak jadi sekecoh itu. cuba suruh semua yang menyokong BERSIH duduk diam-diam dalam stadium merdeka. jangan halang mereka ke stadium dan tengok apa jadi? ntah-ntah diorang pun duduk sekejap je lepas tu bersurai

kita buat mereka macam apa dah dan sebabkan nila keadaan jadi lebih kecoh....serius x paham, manakala pada pihak BERSIH pulak, kalau nak buat apa pun janganla sampai menyusahkan rakyat. serius, aku x nak malaysia jadi macam thailand atau indonesia, seram gila.

of u said rally is jihad, its bullshit. aku x kisah apa yang pihak pembangkang nak buat but as long as jangan menyusahkan rakyat, aku masih lagi boleh terima. ni tak, jalan ditutp, jam teruk dan perniagaan terjejas. apa pun xboleh buat segala aktiviti tertunda.

kalau aku cakap aku sokong BERSIH mesti ramai yang marah, aku cuma sokong tuntutan bersih tapi aku x sokong perarakan bodoh tu. menyusahkan dan meletihkan. apa pun, aku akan terus berdoa dan aku nak semua orang berdoa satu hari nanti malaysia akan dipimpin oleh orang melayu yang beragama islam bukan sekadar pada nama. AMIN

* a picture speaks thousand words*
u can view more pics here

2 comments:

dd.hasnidar said...

yes.kalau tak kerana polis & fru datang buat kecoh,perhimpunan ni tak jadi KOTOR macam sekarang.diorg dah janji nak buat perhimpunan secara aman,tp kenapa byk pihak sibuk nak campur tangan?biarla..mcm shida kata la.entah2 perhimpunan skejap pastu dismiss..kan?

sebenarnya yg jadi kecoh ni sebab ada pemimpin yang takut tu laa..

shidaidris said...

biasala dd, ni kan malaysia diorang amalkan prevention gle-gle, so isu2 ni memang sangat diambil berat oleh kerajaan. sebab tu tutup jalan gle2 dan mengakibatkan pelbagai masalah

demokrasi katanya