Skip to main content

aidilfitri 2011

assalamualaikum u olls, cepatkan masa berlalu, rasanya baru je feel x sabar nak balik kg nak sambut raya, sekarang dah kat kl back to normal life.

semalam tengok cerita spy kids (langsung x best so disarankan jangan tengok) tapi apa yang best cerita tu bagi pengajaran. ianya berkenaan seorang yang jahat nama timekeeper, dia ni ada kuasa untuk mempercepatkan masa so setiap hari masa akan jadi semakin cepat dan cepat. jadi, semua orang kena kejar masa dan x boleh berlengah-lengah. kadang-kadang kita suka buang masakan :(

nak cerita pasal raya tapi jadi pasal masa, maksud aku semasa raya korang buat apa. aku banyak tidur, haih. raya hanyalah bersama ngan family terdekat je, nak jalan-jalan pegi umah kawan atau sedara memang aku x buat x taula kenapa since 2,3 tahun ni cukup malas.
 our new cookies jar, comel x?

mama ngan anak perempuan yang comel...hukhuk



 pilihan kami stripy

 ayahnda dan ibunda tercinta..ececeh

 kadang-kadang budak ni bukan betul sangat, x tau apa motif

atas katil pun boleh

mama, cik su, mok (nenek), cik na
semua gambar adalah hari raya yang pertama
so, raya selain duk rumah, pegi rumah nenek yang selang 2 buah rumah....haha. itu jelah ataupun melawat rumah auntie. bosan kan, raya aku? korang punya raya mesti meriahkan :). cer citer sikit

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.