Skip to main content

kenapa kita suka tanya soalan yang sama?

assalamualaikum semua pembaca tersayang...ecceh

eh korang tau kan makna redundant, kalau x tau pegi blog maria elena, mesti korang paham sebab dia siap buat video lagi tentang perkataan ni. die sangat awesome ye. 

jadinya, dalam hidup kita ni kita akan selalu tanya benda yang sama, korang x caya cuba korang perhatikan orang sekeliling anda. mesti adala, satu jawapan tu nak kepastian lebih dari sekali kadang-kadang dah terangkan 3 kali pun masih lagi tanya. 

korang hangin tak kalau korang explain tapi orang masih lagi bertanya soalan yang sama walhal dia dah paham. contoh ye:

1) aku selalu experience benda ni
pemanggil = , bil saya berapa bulan ni?
aku =  aku pun jawab RM30.90 (aku sebut macam ni tiga puluh ringgit sembilan puluh sen).
pemanggil = berapa cik, aku mudahkan kot-kot dia x dengar (tiga kosong sembilan kosong).

selalunya orang normal n cepat pikap akan kata ok, then next question atau itu saja yang dia nak tanya. tapi orang lambat pikap akan tanya lagi,

pemanggil = RM30.90 ye cik,
aku = dan dengan lemahnya aku  cakap ye. nampak macam simple kan tapi cuba benda ni korang alami berulang-ulang dalam masa sehari dan setiap masa. sumpah boring gila. tapi nak buat macam mana,  ye kan jelah. 

2) pemanggil call tapi nak bertanyakan bil orang lain.
so, soalan pertama mesti tanya nama untuk memudahkan panggilan.

aku = boleh saya dapatkan nama cik?
pemanggil = oh nama pemilik En Jamal Abdillah, pemanggil seorang perempuan.
aku =  bukan, saya nak nama cik?
pemanggil = En Jamal Abdillah pemilik nombor ni
aku = nama yang bercakap dengan saya ni En Jamal?
pemanggil = owh bukan, saya isterinya Puan Jamilah.

so, korang agakle kenapa kita jadi macam tu especially perempuan. sebab kita sentiasa feels insecure and thinks complicated. betul x? ala, x yah tipula aku pun selalu macam tu, nak kepastian dah dapat nak lagi dan lagi. senang citer kalau dah kahwin, husband busy sikit ingat curang n bla bla bla. satu lagi kita selalu fikir bukan-bukan dan complicated. benda yang simple pun boleh jadi serabut....haha.

benda yang selalu couple tanya
perempuan = awak sayang saya x?
lelaki = sayang
perempuan = sayang banyak mana?
lelaki = sayang banyak2
perempuan = banyak2 tu banyak mana?
lelaki = sebanyak ikan di laut

mana2 couple mesti pernah tanya ni kan, betul kan?

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…