Wednesday, September 7, 2011

kenapa kita suka tanya soalan yang sama?

assalamualaikum semua pembaca tersayang...ecceh

eh korang tau kan makna redundant, kalau x tau pegi blog maria elena, mesti korang paham sebab dia siap buat video lagi tentang perkataan ni. die sangat awesome ye. 

jadinya, dalam hidup kita ni kita akan selalu tanya benda yang sama, korang x caya cuba korang perhatikan orang sekeliling anda. mesti adala, satu jawapan tu nak kepastian lebih dari sekali kadang-kadang dah terangkan 3 kali pun masih lagi tanya. 

korang hangin tak kalau korang explain tapi orang masih lagi bertanya soalan yang sama walhal dia dah paham. contoh ye:

1) aku selalu experience benda ni
pemanggil = , bil saya berapa bulan ni?
aku =  aku pun jawab RM30.90 (aku sebut macam ni tiga puluh ringgit sembilan puluh sen).
pemanggil = berapa cik, aku mudahkan kot-kot dia x dengar (tiga kosong sembilan kosong).

selalunya orang normal n cepat pikap akan kata ok, then next question atau itu saja yang dia nak tanya. tapi orang lambat pikap akan tanya lagi,

pemanggil = RM30.90 ye cik,
aku = dan dengan lemahnya aku  cakap ye. nampak macam simple kan tapi cuba benda ni korang alami berulang-ulang dalam masa sehari dan setiap masa. sumpah boring gila. tapi nak buat macam mana,  ye kan jelah. 

2) pemanggil call tapi nak bertanyakan bil orang lain.
so, soalan pertama mesti tanya nama untuk memudahkan panggilan.

aku = boleh saya dapatkan nama cik?
pemanggil = oh nama pemilik En Jamal Abdillah, pemanggil seorang perempuan.
aku =  bukan, saya nak nama cik?
pemanggil = En Jamal Abdillah pemilik nombor ni
aku = nama yang bercakap dengan saya ni En Jamal?
pemanggil = owh bukan, saya isterinya Puan Jamilah.

so, korang agakle kenapa kita jadi macam tu especially perempuan. sebab kita sentiasa feels insecure and thinks complicated. betul x? ala, x yah tipula aku pun selalu macam tu, nak kepastian dah dapat nak lagi dan lagi. senang citer kalau dah kahwin, husband busy sikit ingat curang n bla bla bla. satu lagi kita selalu fikir bukan-bukan dan complicated. benda yang simple pun boleh jadi serabut....haha.

benda yang selalu couple tanya
perempuan = awak sayang saya x?
lelaki = sayang
perempuan = sayang banyak mana?
lelaki = sayang banyak2
perempuan = banyak2 tu banyak mana?
lelaki = sebanyak ikan di laut

mana2 couple mesti pernah tanya ni kan, betul kan?

No comments: