Skip to main content

food trending

hello everyone


how's your raya celebration. mine, sangat sedih since aku x balik kg. keje dan keje, haih, orang kata setiap manusia memang kena berkorban kan x kira banyak atau sikit sebab dari pengorbanan datangnya kejayaan, hamboiihh. inysa ALLAH.

kat sini memang x nak cerita pasal raya, nak cerita pasal trend. bukan baju saja ada trend tau, makanan pun ada. kalau baju, sekarang orang dok gila peplum, dari baju kurung kepada baju jalan-jalan atau baju kahwin semua nak peplum design.

kalau makanan pulak.......haaaaaaaaaaaa, xkan x tau. kita imbas semula

1) macaroon - sana-sini dok citer, aku mula-mula menatang apalah macaroon tu, ingatkan macaroni...kehkeh. tapi rupanya die jenis ala-ala dessert yang manis giteww. pendapat aku, makan jarang-jarang bolehlah, sebab manis dan harga boleh tahan mahal

nampak macam sedap kan. teringin nak makan macaroon kat london, ala apa pulak nama dia.....semua bgtau best

2) pavlova - aku ingat pavlova ni sejenis cake, like normal cake tapi dia pun macam ala-ala biskut. pernah try sekali je kat delicious, once again aku x berapa suka. tapi x taulah tempat lainada yang jual sedap.....teringin nak makan yang kat alexis.

pun nampak macam sedap kan lebih-lebih yang mak hanis zalikha buat atau kawan aku pun ada buat


3) rainbow cake - cantik dan sedap. tapi tapi kan sampai sekarang aku x cuba-cuba lagi....hahaha



4) red velvet - x kiralah cake ke cuppies ke memang feveret aku. tapi xderlah nak makan sentiasa, macam adik aku dia memang suka rv nieh, selalu mintak aku beli. banyak jugak tempat aku beli rv ni tapi kebanyakannya x sedap sangat sebab x moist. paling best bagi aku ialah kat bijoux cafe (kat bangsar village, tapi ada jugak branch kat lain)

masa aku kahwin pun, aku order rv cuppies...hehehe


ni rv cuppies kat bijoux

5) durian crepe -haaa, ni sekarang jadi fenomena baru. kat fb, berlambak orang dok post. so aku memang kena try. aku beli kat midvalley, hhmmm, biasa je sebab die sejuk. tapi ada satu kat midvalley jugak yang buat panas-panas. maksudnya dia buat upon request, so dia punya kulit, panas-panas. tapi diorang x panggil crepe, diorang panggil pancake.


ni durian crepe yang aku beli kat mid last week


Comments

ctzainal said…
hye shida. blh tau x nama kedai yg jual durian pancake kat mid valley tu? thanks :)
Puan ddJaafar said…
dd nak sangat try pavlova.dah berapa kali paksa kakak buat.sebab sebelum ni rv,rainbow semua makan sebab dia yang buatkan..setiap kali nampak org upload gambar pavlova mesti rasa nak cekik2 org tu hahaha..
Shida Idris said…
ctzainal - dia stall je depan kfc, tryla nampak macam sedap. yang shida beli biasa je, sejuk

dd - tryla, xpun beli je...kekeke. shida rasa macam biasa je

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.