Sunday, May 1, 2011

kempen yang mengelirukan

buat yang x mengenali Julie Dahlan


yes, saya sokong anda

korang selalu x lepak depan tv dan tengok rancangan dalam tv. xkan nak tengok tv kot kan. tapi kan sekarang orang lebih suka internet more then tv sebab aku selalu baca diorang cakap x ada tv boleh lagi hidup tapi kalau xder internet sehari, menggigil wa cakap lu (adeihhh, bahasa pun dah lintang pukang).

ok back to the topic, pernah x tengok kempen yang dibuat oleh kerajaan. macam-macam kerajaan buat untuk menyedarkan rakyatnya yang xsedar-sedar ni. cth: kebersihan tandas, mengundi, belilah barangan buatan malaysia dan banyak lagilah. tapi aku nak bagitau secara jujur hanya ada satu dua pun kempen yang membuatkan aku sedar dan rasa macam....eh eh kempen ni memang padat lagi hebat lagi jitu

contohnya kempen jangan merokok, ala yang mak die mulut buruk kat hospital dan die nak bercakap ngan anak dia, tapi anak die pun takut. itu kempen paling baik setakat ni.

tapi aku nak cakap pasal kempen yang *mari berbahasa melayu* atau *gunalah bahasa kebangsaan*. pelakunnya julie dahlan yang dalam tu speaking bagai nak rak tapi lintang pukang ngan anak perempuan die ke pasaraya membeli-belah.

apabila die nak bayar tiket parking, dia ada tanya satu lelaki india mana tempat bayar (first time kot g sana), lelaki tu buat muka blur. aku pun x paham kenapa lelaki india boleh x paham english sebab setau aku yg banyak kawan di tempat kerja. india ni (kebanyakannya boleh dikatakan majoriti) diorang semua english fluent sebab diorang memang bercakap dalam bahasa inggeris sebagai perbualan harian.

jadi apabila lelaki india buat muka blur plus muka heran, agak sikit kurang ajar bagi aku sebab kalaupun die betul-betul x paham bahasa inggeris mak cik Julie Dahlan tu, lelaki tu boleh je cakap (maaf puan, saya x paham). mana kita boleh nak kutuk orang punye bahasa, suka hatila die nak guna bahasa apa. tapi sekurang-kurangnya kita sendiri kena berbudi bahasa

lepas tu yang x boleh blah tang anak die *nak tau ayat die, abang, di manakah tempat pembayaran tiket letak kereta (lebih kurangla)*. jap, aku nak tanya korang, ada ke orang macam ni, i mean serius yang menggunakan bahasa-bahasa macam tu sebab aku rasa semua orang akan cakap car park or parking tiket kan.

jap, korang panggil permaidani ke carpet?

No comments: