Skip to main content

kempen yang mengelirukan

buat yang x mengenali Julie Dahlan


yes, saya sokong anda

korang selalu x lepak depan tv dan tengok rancangan dalam tv. xkan nak tengok tv kot kan. tapi kan sekarang orang lebih suka internet more then tv sebab aku selalu baca diorang cakap x ada tv boleh lagi hidup tapi kalau xder internet sehari, menggigil wa cakap lu (adeihhh, bahasa pun dah lintang pukang).

ok back to the topic, pernah x tengok kempen yang dibuat oleh kerajaan. macam-macam kerajaan buat untuk menyedarkan rakyatnya yang xsedar-sedar ni. cth: kebersihan tandas, mengundi, belilah barangan buatan malaysia dan banyak lagilah. tapi aku nak bagitau secara jujur hanya ada satu dua pun kempen yang membuatkan aku sedar dan rasa macam....eh eh kempen ni memang padat lagi hebat lagi jitu

contohnya kempen jangan merokok, ala yang mak die mulut buruk kat hospital dan die nak bercakap ngan anak dia, tapi anak die pun takut. itu kempen paling baik setakat ni.

tapi aku nak cakap pasal kempen yang *mari berbahasa melayu* atau *gunalah bahasa kebangsaan*. pelakunnya julie dahlan yang dalam tu speaking bagai nak rak tapi lintang pukang ngan anak perempuan die ke pasaraya membeli-belah.

apabila die nak bayar tiket parking, dia ada tanya satu lelaki india mana tempat bayar (first time kot g sana), lelaki tu buat muka blur. aku pun x paham kenapa lelaki india boleh x paham english sebab setau aku yg banyak kawan di tempat kerja. india ni (kebanyakannya boleh dikatakan majoriti) diorang semua english fluent sebab diorang memang bercakap dalam bahasa inggeris sebagai perbualan harian.

jadi apabila lelaki india buat muka blur plus muka heran, agak sikit kurang ajar bagi aku sebab kalaupun die betul-betul x paham bahasa inggeris mak cik Julie Dahlan tu, lelaki tu boleh je cakap (maaf puan, saya x paham). mana kita boleh nak kutuk orang punye bahasa, suka hatila die nak guna bahasa apa. tapi sekurang-kurangnya kita sendiri kena berbudi bahasa

lepas tu yang x boleh blah tang anak die *nak tau ayat die, abang, di manakah tempat pembayaran tiket letak kereta (lebih kurangla)*. jap, aku nak tanya korang, ada ke orang macam ni, i mean serius yang menggunakan bahasa-bahasa macam tu sebab aku rasa semua orang akan cakap car park or parking tiket kan.

jap, korang panggil permaidani ke carpet?

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …