Skip to main content

tempat-tempat yang aku lawat di surabaya

banyak lagi tempat yang aku x pegi yang popular macam jembatan suramadu (terpanjang di asia), tempat wali songo (antara orang islam terawal) tapi yelah masa membataskan. tapi sekurang -kurangnya sedikit sebanyak aku kenal la bandar surabaya nieh. (^___^)

SILA BACA DARI BAWAH KE ATAS.....hehe


8) darmo factory outlet - factory outlet kat sini langsung x heaven macam di bandung, so aku x membeli sangat kecuali adik lelaki aku je yang teruja sebab dia xpegi bandung ari tu.....hehe



darmo factory outlet , sini memang x banyak so redah jelahh


adik lelaki aku ni jakun ckit, aku x heran langsung sbb baju x lawa dowh


pegi mana-mana tempat mesti ada muka mama aku nieh..hehe

7) tunggalangin - aku ingat apala yang special sangat kat cni. bukan main lagi dicanang-canang oleh orang indonesia tapi rupanya ia hanyalah tempat barangan kulit yang imitate. katanya barangan di sini dieksport ke luar negara. aku x minat sangat ngan barangan kulit nieh lebih-lebih lagi imitate product


if u like imitate brand, u can come here


dalam dia lebih kurang ah

6) pasar groseri surabaya (PGS) - yang ni lebih kurang macam plaza jembatan merah tapi kat cni dijual secara borong. so kalau nak borong kain telekung, dress, kaftan memang boleh beli dan balik jual. aku teringin nak beli tapi x cukup duit. uwaaaaaaaa.....hukhuk

kat sini x amik gambar sebab sangat ramai orang, sesakk so sekejap je shopping kat cni


pasar groseri surabaya


dalam dia

5) tunjungan plaza - ni shopping mall yang besar lebih kurang mid valley (tapi lagi besar mid ). dan macam biasalah apa yang ada dalam tu sama ngan apa yang ada kat shopping mall di kl, so aku x heran sangat cuma nak jalan-jalan jelah


dalam dia, tinggi dan luas


plaza tunjungan plaza dan sogo


hihi....nak eksyen sbb kat malaysia xer jcool yogurt


ice cream dia sama ngan tutti fruitti, yogurt ice cream

4) jembatan merah - tempat untuk orang perempuan, its a shopping place. dalam ni ada macam-macam, cakap je nak apa. dari tudung, aksesori, kain lace, kerawang, batik...pendek kata duit memang abis banyak kat cni...haha


nilah jembatan merah plaza
dok melepak dalam salah satu kedai


beli jangan x beli

3) agro wisata - dalam ni ada ladang jambu, strawberi dan epal. kamu kena bayar untuk masuk sebanya 30ribu rupiah (pakej paling murah) dan boleh makan 2 jambu, 4 epal, 3 strawberi. tapi sebenarnya xder masalah nak makan berapa pun sebab xder orang jaga dan peduli....haha.

so, kembung perut makan buah banyak sangat dan banyak gila bawak balik hotel tapi last2 banyak takjugak yang abis makan


jom makan buah


ladang pertama: jambu


ladang kedua: strawberi


epal ntah nama apa


ladang ketiga: epal

2) air terjun coban rando - kawan mama aku bagitau air terjun ni cantik, so kitaorang teruja la nak pegi. sampai di sana, adik aku teringin nak mandi dan belila seluar pendek tapi sampai-sampai je barula kitaorang tau yang ianya xleh mandi sangat.

air terjunnya sangat tinggi yeee dan sangat sejuk. ggrrrr


tinggi kan air terjun dia


nampak x dia punya tulisan


sejuk beb


model air terjun


kalau nak mandi, bolehla kat cni

ok, harini nak cerita tentang tempat-tempat yang berjaya aku lawat di surabaya, lets cekidaut:

1) lumpur lapindo -serius kalau korang tengok tempat ni korang akan terpegun. sebabnya tempat ni sangat luas ye tapi semuanya dipenuhi dengan lumpur. kejadian ni berlaku pada 27 mei 2006 yang asalnya adalah penempatan utk beratus rumah iaitu dianggarkan 1683 rumah x termasuk kebun dan sebagainya. seramai 8200 meninggal disebabkan kejadian ni dan seluas lebih kurang 1800 hektar. (info diambil dari blog indo tapi x faham sangat)

so, bayangkan seluas tempat tu dipenuhi lumpur separas rumah sehinggala sekarang. nauzubillah



die kena naik tangga dulu ye

nilah tempatnya


gerun kann

yang bawah ni aku amik dr google




tengok, abis semua rumah tenggelam ngan lumpur


mula-mula ingat ada minyak, sekali yang keluar lumpur maha tebal
Add Image

Comments

Atiqah Adnan said…
seronoknye shopping hee~
shidaidris said…
hehe...tu la shida bukan ada duit sangat tapi sebab family kaya bolehla tumpang-tumpang...haha
Anonymous said…
Asslm sis...nk tanyer...harga brg2 jauh lebey murah x dr pasar baru bandung?

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Jane said…
x pernah tahu plak pasal tmpat lumpur lapindo tu...tq sharing...

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

WEDDING STORIES 13: pelamin

hello everyone

yeah, aku memang spesis kelawar sebab aku bukan kerja pagi. aku kerja malam, so pagi-pagi buta macam ni mata aku masih lagi segar bugar. 
aku nak share kat korang beberapa pelamin yang aku suka. aku nak pelamin yang simple, moden yet unique tapi almaklumlah mak tinggal kelantan sajooo so kebanyakan bridal kat sana dia punya pelamin memang style biasa-biasa saja. x macam kat kl, banyak pilihan yang menarik like chenta weddings
tapi, aku xkira jugak, kalau my bridal x boleh buat, aku nak buat sendiri supaya kalau x dapat 100% like idaman hati tapi at least dapat 70% pun oklahhh.