Wednesday, May 18, 2011

tempat-tempat yang aku lawat di surabaya

banyak lagi tempat yang aku x pegi yang popular macam jembatan suramadu (terpanjang di asia), tempat wali songo (antara orang islam terawal) tapi yelah masa membataskan. tapi sekurang -kurangnya sedikit sebanyak aku kenal la bandar surabaya nieh. (^___^)

SILA BACA DARI BAWAH KE ATAS.....hehe


8) darmo factory outlet - factory outlet kat sini langsung x heaven macam di bandung, so aku x membeli sangat kecuali adik lelaki aku je yang teruja sebab dia xpegi bandung ari tu.....hehe


darmo factory outlet , sini memang x banyak so redah jelahh

adik lelaki aku ni jakun ckit, aku x heran langsung sbb baju x lawa dowh

pegi mana-mana tempat mesti ada muka mama aku nieh..hehe

7) tunggalangin - aku ingat apala yang special sangat kat cni. bukan main lagi dicanang-canang oleh orang indonesia tapi rupanya ia hanyalah tempat barangan kulit yang imitate. katanya barangan di sini dieksport ke luar negara. aku x minat sangat ngan barangan kulit nieh lebih-lebih lagi imitate product

if u like imitate branded brand, u can come here

dalam dia lebih kurang ah

6) pasar groseri surabaya (PGS) - yang ni lebih kurang macam plaza jembatan merah tapi kat cni dijual secara borong. so kalau nak borong kain telekung, dress, kaftan memang boleh beli dab balik jual. aku teringin nak beli tapi x cukup duit. uwaaaaaaaa.....hukhuk

kat sini x amik gambar sebab sangat ramai orang, sesakk so sekejap je shopping kat cni

pasar groseri surabaya

dalam dia

5) tunjungan plaza - ni shopping mall yang besar lebih kurang mid valley (tapi lagi besar mid ). dan macam biasalah apa yang ada dalam tu sama ngan apa yang ada kat shopping mall di kl, so aku x heran sangat cuma nak jalan-jalan jelah

dalam dia, tinggi dan luas

plaza tunjungan plaza dan sogo

hihi....nak eksyen sbb kat malaysia xer jcool yogurt

ice cream dia sama ngan tutti fruitti, yogurt ice cream

4) jembatan merah - tempat untuk orang perempuan, its a shopping place. dalam ni ada macam-macam, cakap je nak apa. dari tudung, aksesori, kain lace, kerawang, batik...pendek kata duit memang abis banyak kat cni...haha

nilah jembatan merah plaza
dok melepak dalam salah satu kedai

beli jangan x beli

3) agro wisata - dalam ni ada ladang jambu, strawberi dan epal. kamu kena bayar untuk masuk sebanya 30ribu rupiah (pakej paling murah) dan boleh makan 2 jambu, 4 epal, 3 strawberi. tapi sebenarnya xder masalah nak makan berapa pun sebab xder orang jaga dan peduli....haha.

so, kembung perut makan buah banyak sangat dan banyak gle bawak balik hotel tapi last2 banyak jugak yang abis makan

jom makan buah

ladang pertama: jambu

ladang kedua: strawberi

epal ntah nama apa

ladang ketiga: epal

2) air terjun coban rando - kawan mama aku bagitau air terjun ni cantik, so kitaorang teruja la nak pegi. sampai di sana, adik aku teringin nak mandi dan belila seluar pendek tapi sampai-sampai je barula kitaorang tau yang ianya xleh mandi sangat.

air terjunnya sangat tinggi yeee dan sangat sejuk. ggrrrr

tinggi kan air terjun dia

nampak x dia punya tulisan

sejuk beb

model air terjun

kalau nak mandi, bolehla kat cni

ok, harini nak cerita tentang tempat-tempat yang berjaya aku lawat di surabaya, lets cekidaut:

1) lumpur lapindo -serius kalau korang tengok tempat ni korang akan terpegun. sebabnya tempat ni sangat luas ye tapi semuanya dipenuhi dengan lumpur. kejadian ni berlaku pada 27 mei 2006 yang asalnya adalah penempatan utk beratus rumah iaitu dianggarkan 1683 rumah x termasuk kebun dan sebagainya. seramai 8200 meninggal disebabkan kejadian ni dan seluas lebih kurang 1800 hektar. (info diambil dari blog indo tapi x faham sangat)

so, bayangkan seluas tempat tu dipenuhi lumpur separas rumah sehinggala sekarang. nauzubillah


die kena naik tangga dulu ye
nilah tempatnya

gerun kann

yang bawah ni aku amik dr google



tengok, abis semua rumah tenggelam ngan lumpur

mula-mula ingat ada minyak, sekali yang keluar lumpur maha tebal
Add Image

6 comments:

Atiqah Adnan said...

seronoknye shopping hee~

shidaidris said...

hehe...tu la shida bukan ada duit sangat tapi sebab family kaya bolehla tumpang-tumpang...haha

Anonymous said...

Asslm sis...nk tanyer...harga brg2 jauh lebey murah x dr pasar baru bandung?

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


zino said...

Mcm best je

zino said...

Mcm best je