Skip to main content

korang guna petrol apa ye?

yang ni pilihan aku, aku pun xtau kenapa maybe sebab station dia paling dekat ngan rumah kot





petronas kebanggan kita tapiiiii


ok, sana sini orang dok cerita pasal harga petrol nak naik lagi. aiseyyyman kerajaan kalau sekalipun nak buat comparison buatla yang munasabah. alih2 dok bagitau subsidi rakyat makin meningkat, subsidi tu datang dari mana derr, dari rakyat jugak yang dok bayar fee dan sebagainya.

emo kan aku, apa x emo sebab harga petrol ni x perlu naik sebenarnya tapi dah RON 97 naik baru ni xkanla nak tengok je RON 95, mana aci kan so alang-alang dua-dua pun kena naik...ye doppp?

jadi ni untuk pengguna kenderaan x kirala korang guna kenderaan apa boleh x share ngan aku pasal petrol ni. aku confuse since yelah perempuan kan pengetahuan tentang kereta tu memang sangatla basic. so, aku dok dengar cerita pakai petrol tu jimat ckit, pakai yang ni macam air....bukan semua petrol sama je ke, cuma jenama je lain.

aku memang confuse nih sebab orang cakap PETRONAS punya petrol laju jalan macam air, kalau yang elok like SHELL, ESSO dan sebagainya. ada x cara untuk jimatkan petrol, tapi janganla bagi cadangan jangan drive sebab memang hari-hari kena drive nak pegi keje, kalau x pegi keje pegi berjalan. so kereta ni memang satu keperluan yang penting amat bagi aku.

orang kata x ada kereta macam x ada kaki, malas nak naik public transport nieh...hikhik. oh btw, aku pakai BHP RON 95 (x mampu derr nak pakai RON 97)

hehe....ada orang dah jawab aku punya pertanyaan dan mungkin korang nak tau, sila klik link ni

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…

TIPS AND TRICKS SHOPPING DI BANDUNG

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog aku diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week aku berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time aku pergi tahun 2010 dan sekarang 2015. sejak kali pertama pergi, memang aku dah tanam impian untuk ke Bandung sekali lagi since aku memang suka shopping di Bandung.
Bayangkan masa 2010 aku pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari aku ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga aku tak larat (sakit perut), aku balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib baiklah hotel yang aku duduk tu memang dekat dengan Pasar Bharu. Last time aku duduk, Hotel Nova.
Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini aku pergi dengan preparation yang cukup. aku dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. aku cuma ada 2 hari untuk shopping dan aku tak akan buang masa.
Cuma sebab kalini pergi anjuran opis dan ramai orang, kesemua dala…