Skip to main content

perangai MISKIN orang kita

hai bertemu semula kita dengan shida the typewriter. rindu pada saya x sebab dah dua hari saya tak menulis.....amboi gedik bebeno ko shida.....hehe

aku ni boleh dikategorikan sebagai observant sebab aku suka perati orang cara cakap, makan, pakaian dan sebagainya. paling aku suka cara berpakaian lah kalau orang tu kerja satu opis ngan aku, aku boleh tau baju yang dia pakai tu baju, kasut atau beg baru atau x.

so, salah satu sikap orang melayu (kenapa melayu sebab kebanyakan kawan aku diluar alam maya ni melayu) yang aku rasa agak kelakar

1) isi minyak - xirala korang pakai motor ke kereta tapi entry ni lebih kepada yang berkereta la sbbnya kalau setiap kali isi minyak, berapa yang korang isi.

ok, aku bagi contoh anda pakai kereta myvi, setiap kali isi minyak berapa?
ramai kawan aku apabila tanya mesti bagitau 20,30 padahal tong memang kosong jadi kenapa x isikan penuh saja lepas tu seminggu tu dah x payah isi. ini isi 10,20 lepas tu 2 hari sekali isi pulak. nampak x dia pnye psikologi kat situ?

2) kedai makan siam - bagi orang yang sentiasa budget macam aku ni, kedai makan yang biasa2 jela yang selalu kita redah, ye dok? jadi kadang-kadang aku pelik juga ngan tabiat kawan-kawan aku yang kalau pegi makan tempat yang biasa2 pun nak mintak menu nak tengok list makanan n harga.

memangla itu pertama kali korang pegi tapi kalau korang makan dekat kedai yang biasa punya yang menu dia selalunya makanan siam tu x yah tanyala dia punye menu ngan harga kompem lebih kurang. kalau x lebih kurang, xkanla dia jual nasi goreng kampung 15rggt sepinggan, gle apa?

3) top up - aku ni pengguna prepaid maxis n celcom. bukan x nak guna postpaid tapi kena blacklisted (bukan salah aku ye, ic aku dicuri oleh malaun bodoh dan sekarang ada hutang RM600 ngan celcom pada tahun 2002). so, setiap kali dapat gaji, aku akan topup RM30 tapi aku memang x guna banyak call n sms. sebab kenapa aku hanya top up sebulan RM30 je dan itu pun x habis. nampak sangat aku ni jenis yang macam mana (-___-)

so, apabila aku tanya yang pakai prepaid jugak diorang ngan bangga bgtau walaupun aku top up RM5 rggt tapi hari -hari tau. xpun RM10 seminggu atau 3 hari sekali. sebenarnya korang ni takut terguna lebih atau sebenarnya punye perangai MISKIN. yelah, korang rasa RM30 tu besar jadi macam sayang nak keluarkan duit, betul x....adeihhhh

kalau korang top up banyak, serius korang dapat banyak kelebihan, macam aku selalu dapat kredit percuma dari maxis, aku ni nampak je guna prepaid tapi credit lebih RM50...hikhik

nasi tambah : ni pendapat aku je sebab benda2 macam ni sebenarnya menunjukkan korang punye mentaliti. banyak lagi contoh natila aku tambah

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

BAJU RAYA 2016 - PART 1

Assalamualaikum semua

Aku harap semua pembaca aku di bawah rahmat Allah sentiasa. InsyaAllah, kat opis aku ramai tengah bercuti panjang, ada yang pergi umrah, pergi London, balik kampung atau cuti-cuti Malaysia. Aku hanya mampu tengok sambil telan liur, jelesnyaa. Bulan 11 haritu je, aku sempat ke kl tapi tupun tak puas hati dan ada benda agak buruk terjadi. Malas lah nak fikir dan ingat balik.
sekarang ni aku bukan nak cerita pasal cuti tau tapi aku nak cerita pasal raya punya outfit. jangan tak tau, kejap je lagi tahun baru tau, dah boleh beli kain dan tempah. dan fikir nak design macam mana, nak letak apa. meh sini aku bagi cadangan since aku ni suka benauuu scroll ig yang jual pakaian so aku dapatlah ilham sedikit sebanyak.
kalau aku jual baju-baju macam ni agak-agak korang nak beli tak? so, ni cadangan bagi aku, kalau korang nak follow, dipersilakan. aku punya cadangan ialah seperti di bawah:
1) kain plain - u will never go wrong with plain sebab korang boleh pilih nak letak apa …