Skip to main content

PART 2: prepaid or postpaid?

rite now, celcom change to celcom axiata

dulu celcom one of the TM subs but not now

ok, we are back with celcom thing or telco again. today i will explain to u about the basic thing! sometimes people do not know what is prepaid n postpaid. when explain the prepaid is the reload/top up one, then they will understand. postpaid is the bill one....then they will ooooo. so rite know, u know rite the differentiation rite so pls dont confuse anymore after this k

ok, let's check it out

prepaid - everyone can use this. u just go to the shop and buy it. the price was soo cheap lately and u can choose the number and the package. it's all depend on ur need. no matter u are foreigner or Malaysian citizens or ur age, u can use prepaid. so easyyy maa. u can have 10 accounts under the same name. so, one for wife, one for scandal, one for work....(-___-).
but yeah, if u are working, its really not cool to use prepaid. hello, u need to top up everytime to use it. so uncool rite but if u are blacklisted (nothing can do). prepaid also have many advantage okay :
* u can control ur usage (postpaid also can actually)
* many benefits like bonus such as reload bonus, monthly bonus, birthday bonus n etc (according to the package that u use)
* suitable for teenagers n kids
* call n sms will be cheaper (because they have services that any friend or fam or someone that u always call n sms after the services activated

disadvantage
* u need to top up first
* reload have their own validity (expiry date)
* have expiry date, like if u are not reload the num at 50 days n above, ur num will terminated.


postpaid -available for 18 n above and for the foreigner, they need to top up money (RM500)

u use first and pay later. but in celcom u pay first then use (-___-). as a working person, u must be hate if ur prepaid running out of credit and at the same time u have emergency or need to make important call. or if ur work always to make calls n calls so postpaid is the best solutions.

postpaid also have many packages so choose wisely according to ur need. u can also add services like monthly broadband (internet), blackberry services and etc. before reg the package, PLEASE bear in mind that once u already reg and signed the form, means that u are agree to follow the t&c. ( we always receive cases that said cust are been cheated because they took the sim card at celcom dealer and they never use it but bill is running)

hello, postpaid is different, once we activate ur number by system, even though u never use the number, the fee still running. remember that!!

if u are using postpaid, we will send the bill to ur addres or u can view bill through internet. so, pls check ur bill, so that u can see the billing image. u have to know when to pay the bill to avoid call barring, ur outstanding, ur latest usage and many more. u can check ur bill via phone n sms too.

summarize

prepaid
* anyone can use
*reload first, use later
* have validity and expiry date
* u can check the credit balance or latest promo or ur packages via *118#, *119# (foc)

postpaid
*18 n above
* have to pay ur bill according ur billing cycle to avoid call barring
* also can ur bill, ur last payment or promo via *118# (foc), sms (send BOD n 22200 n it will be charged RM0.15 for receive sms and internet (online customer service )

Comments

Popular posts from this blog

macam mana nak jadikan baju anda yang kosong dan kusam MENJADI CANTIK, MENARIK DAN BERSERI-SERI

Assalamualaikum semua,

WHATSAPP 0139729066
WHATSAPP 0139729066

Korang tahu kan, raya kita pada tahun ni ialah pada 6 Julai 2016. Ni dah nak masuk bulan 2, so maksudnya kalau korang masih tak pilih lagi baju raya atau masih pening nak buat baju style macam mana, aku ada sedikit idea sebagaimana di bawah:

http://shidalife.blogspot.my/2015/12/baju-raya-2016.html

Siapa yang kat sini  dah buat baju raya? tak kisahlah dah siap atau masih di tailor. Pilihan aku dan family setiap tahun memang plain. sebab apa, banyak kelebihan kain kosong ni. senang nak matchy satu family, senang nak jahit hiasan yang korang berkenan dan lebih nampak happening dan ceria gittewww.

haritu aku ada cerita pasal hiasan kan. ni aku nak sambung lagi untuk memudahkan kerja korang. tak kisahlah korang buat jubah ke, kebaya ke, kurung moden ke atau kimono sekalipun, korang boleh tampal dokoh patch ni di baju atau tudung korang. kompem meletop baju raya korang. Percayalah. tak tau apa itu dokoh patch, tengok gambar di bawa…

kisahku diviral oleh beautiful nara dan siakap keli

Assalamualaikum semua,

Aku doakan pembaca blog aku dikurniakan kesihatan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di dalam rahmatNYA.

Yes, im still preggy, 39 weeks already. Tak ada tanda lagi baby nak kuar sebab aku belum lagi rasa sakit. Aku mintak sangat supaya minggu depan beranak. Tak maulah kena induce ke apa sebab sakitnya ya ampunn. walau tak pernah rasa, tapi baca dari pengalaman orang pun dah seriau.

Harini aku nak share pasal status aku hari Khamis di viral oleh Beautiful Nara (Amazing Nara), Siakap Keli dan satu lagi page (lupa nama sebab tak pernah baca). Famous kejap, kejap jelah. Perkongsian ringkas je tapi tak sangka ramai yang tak tau. Sebab tulah kalau boleh, biasakan diri untuk share tips atau apa saja maklumat supaya ianya boleh jadi ilmu baru kepada orang lain. Kadang-kadang kita rasa nothing je kan ilmu tu tapi bagi orang lain sangat berguna.

Korang dah baca belum, ni link ada di bawah:

1) Amazing Nara
http://amazingnara.com/wanita-ini-kongsi-tips-unt…

resepi lokcing yang gebu gebas

Assalamualaikum semua,
Aku doakan semua yang membaca status ni dikurniakan kesihatan yang terbaik dan diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Aku sebenarnya agak sibuk since last two weeks. kena travel perak dan kl disebabkan kerja hakiki dan terpaksa hold pasal lokcing. but now lokcing is back, tapi preorder akan dibuka next week.
tapi harini, aku nak bagi satu resepi free pasal lokcing. kalau korang, rajin, boleh je try dan buat kat rumah k




Bahan-bahan:


500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa 
1 sudu besar baking power

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar.


p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat…